Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt Media

Sisäministeri Ohisalo OECD:n maahanmuuttokokoukseen Pariisiin

Sisäministeriö
16.1.2020 11.51
Tiedote 2/2020

Taloudellisen yhteistyön ja kehityksen järjestö OECD:n ministerikokous järjestetään Pariisissa 17. tammikuuta. Kokouksen aiheina ovat maahanmuutto ja kotouttaminen. Suomea edustaa sisäministeri Maria Ohisalo.

Osallistujamaiden ministerit keskustelevat kokouksessa maahanmuuttoon ja kotouttamiseen liittyvistä tulevaisuuden haasteista, mahdollisuuksista ja hyvistä käytännöistä. Tarkastelussa on muun muassa varautuminen laajoihin muuttoliikkeisiin.

– Aiemmista kokemuksista on opittu paljon. Esimerkiksi EU ja sen jäsenvaltiot ovat viime vuosina kehittäneet tiedonkeruuta ja analysointia, joiden avulla maahanmuuttopolitiikkaa voidaan paremmin suunnata kohti tulevaa. Tällaisen kehityksen merkitystä Suomi myös painotti EU-puheenjohtajakaudellaan, sanoo sisäministeri Ohisalo.

Kansainvälisten osaajien liikkuvuudella on suuri merkitys taloudelle

Ministeri Ohisalo toimii puheenjohtajana keskustelussa, jonka aiheena on työvoiman liikkuvuus. Keskustelussa tarkastellaan esimerkiksi erilaisia tapoja varmistaa, että taloudellisista syistä tapahtuva maahanmuutto tuo hyötyjä sekä lähtö- että kohdemaille.

– On luonnollista, että globaalissa maailmassa ihmiset muuttavat maasta toiseen. Kansainvälisillä osaajilla on suuri merkitys Suomenkin hyvinvoinnille ja kilpailukyvylle, ministeri Ohisalo sanoo.

Ministerikokouksessa on myös tarkoitus määritellä painopisteet OECD:n toiminnalle maahanmuutto- ja kotouttamispolitiikan alueella. Kokousta edeltää 16. tammikuuta pidettävä korkean tason poliittinen foorumi, johon osallistuu ministerien ja virkamiesten lisäksi yritysjohtajia, tutkijoita ja järjestöjen edustajia. Foorumissa Suomea edustaa työ- ja elinkeinoministeriön maahanmuuttojohtaja Sonja Hämäläinen.

Maahanmuuttajien kotouttaminen on työ- ja elinkeinoministeriön toimialaa. Myös työvoiman maahanmuuton hallinto siirtyi vuoden alussa työ- ja elinkeinoministeriöön. Sisäministeriö vastaa maahanmuuttopolitiikan kokonaisuudesta.

Lisätietoja:

erityisasiantuntija Elina Johansson, p. 0295 488 615, [email protected]
ministerin erityisavustaja Sami Kerman, p. 050 477 8348, [email protected]