Hyppää sisältöön
Media

Suomi edistää oikeusvaltioperiaatetta ja turvallisuutta Länsi-Balkanilla

oikeusministeriösisäministeriö
Julkaisuajankohta 15.11.2019 11.28
Tiedote

EU:n ja Länsi-Balkanin oikeus- ja sisäministerikokous järjestetään Pohjois-Makedonian Skopjessa 18.–19. marraskuuta. Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson toimii kokouksen puheenjohtajana oikeusasioissa. Sisäasioita koskevan kokouksen puheenjohtajana toimii sisäministeri Maria Ohisalo.

Vuosittain järjestettävässä ministerikokouksessa kuullaan, miten Länsi-Balkanin maat ovat edistyneet oikeusvaltiokehityksessä. Tavoitteena on vahvistaa poliittinen sitoutuminen uudistusten jatkumiselle sekä keskustella siitä, miten yhteistyötä EU:n kanssa voisi lisätä ja millä tavoin EU voisi edelleen auttaa uudistusten läpiviemisessä.

Oikeusministerit keskustelevat oikeusvaltioperiaatteen edistämisestä Länsi-Balkanin alueella. Lisäksi aiheina ovat vankilaolot ja vankeudelle vaihtoehtoiset rangaistukset, oikeuslaitoksen tehokas toiminta sekä vaalijärjestelyjä koskevien suositusten täytäntöönpano.

Sisäministerien kokouksessa keskustellaan Länsi-Balkanin muuttoliikereitin maiden tilanteista ja tukitarpeista. Länsi-Balkaniin kohdistuu edelleen voimakas muuttoliikepaine, sillä alue on yksi yleisimmistä väylistä Euroopan unioniin. Muita sisäministerikokouksen aiheita ovat yhteistyön tiivistäminen rajavalvonnassa sekä terrorismin ja järjestäytyneen rikollisuuden torjunta.

Suomi haluaa EU-puheenjohtajakaudellaan edistää oikeus- ja sisäasioiden alan vuoropuhelua Länsi-Balkanin kanssa. Kokouksen teemat liittyvät Suomen puheenjohtajakauden tavoitteisiin oikeusvaltioperiaatteen ja yhteisten arvojen vahvistamisesta sekä kokonaisturvallisuuden edistämisestä.

Länsi-Balkaniin kuuluvat Serbia, Montenegro, Pohjois-Makedonia, Albania, Bosnia ja Hertsegovina sekä Kosovo. Kaikki Kosovoa lukuun ottamatta ovat hakeneet EU:n jäsenyyttä.

EU on käynnistänyt Länsi-Balkanin kanssa ns. vakautus- ja assosiaatioprosessin, jonka tavoitteena on tuoda alueen maat lähemmäksi unionia, sekä aloittanut jäsenyysneuvottelut Serbian ja Montenegron kanssa. Jäsenyysneuvottelujen aloittaminen ja niissä edistyminen riippuu monelta osin maiden oikeusvaltiokehityksestä.

Lisätietoja:
neuvotteleva virkamies Marina Venäläinen, oikeusministeriö, puh. +358 295 150 236, sähköposti: [email protected]
erityisasiantuntija Ulriikka Johansson, sisäministeriö, puh. +358 295 488 695, sähköposti: [email protected]