Viestintäyksikössä pääsee näkemään laaja-alaisesti koko ministeriön toimintakentän

Anniina Toivanen työskenteli korkeakouluharjoittelijana viestintäyksikössä toukokuusta joulukuuhun 2019.

Mitä opiskelet ja mitä teet sisäministeriössä?

Opiskelen viidettä vuotta viestintää Vaasan yliopistossa. Sisäministeriön viestintäyksikössä olen osallistunut monipuolisesti sisäministeriön kaikkeen viestintään. Olen muun muassa valokuvannut, videokuvannut, kirjoittanut erilaisia tekstejä verkkosivuille ja intraan sekä luonut sisältöä sosiaalisen mediaan. Tiedotteiden julkaisu ja sivujen luonti verkkosivuille ovat myös tulleet tutuiksi.

Yksi suurimmista ja mielenkiintoisimmista työtehtävistäni on ollut sisäministeriön EU-puheenjohtajakauden viestinnässä avustaminen. Käytännössä olen osallistunut viestinnän suunnitteluun ja sisällöntuotantoon sekä paikan päällä tapahtumissa twiittaamiseen, valokuvaamiseen ja mobiilivideoiden tekemiseen. Olen päässyt osana viestinnän tiimiä osallistumaan muun muassa epäviralliseen sisäministerikokoukseen ja väkivaltaisen radikalisoitumisen ehkäisyn konferenssiin. Laadin myös puheenjohtajakauteen liittyvän viikottaisen uutiskirjeen.

Varsinaisten työtehtävien lisäksi olemme muiden sisäministeriön harjoittelijoiden kanssa tehneet excursioita valtionhallinnon eri virastoihin. Vierailuja järjestettiin muun muassa keskusrikospoliisille, suojelupoliisille, eduskuntaan, ulosottovirastoon ja ruokavirastoon. Vierailujen kautta kuulimme eri virastojen tehtävistä ja ajankohtaisista asioista.

Mikä on ollut harjoittelussasi parasta?

Parasta on se, miten viestintäyksikössä pääsee näkemään laaja-alaisesti koko ministeriön toimintakentän. Sisäministeriön hallinnonalalla poliisiasiat, maahanmuutto, pelastustoimi, rajaturvallisuus, hätäkeskustoiminta ja siviilikriisinhallinta ovat kaikki omia laajoja kokonaisuuksiaan, joten on sanomattakin selvää, että näiden parissa riittää viestittävää.

Sisäministeriö onkin kiinnostava ministeriö sen laajan yhteiskunnallisen vaikuttavuuden vuoksi. Hallinnonalan asiat herättävät ihmisissä paljon tunteita, sillä turvallisuus ja turvallisuuden tunne koskettavat konkreettisesti meistä jokaista. Tätä kautta myös keskustelu sisäministeriön hallinnonalan asioista käy kuumana sosiaalisessa mediassa eikä ole päivääkään, kun sisäministeriön asiat eivät olisi esillä perinteisessä mediassa.

Sisäministeriö ei ehkä siten ole ministeriöistä kaikkein helpoimmasta päästä, mutta sellaiselle ihmisille, joka haluaa työn tarjoavan haasteita ja vaihtelevia työtehtäviä, sisäministeriö tarjoaa loistavat puitteet ajankohtaisten ja mielenkiintoisten asioiden parissa. Itselleni tämä on ehdottomasti ollut se työn suola, ja on ollut todella mielenkiintoista päästä osaksi tätä työympäristöä. Kerrytin harjoittelussani tuntisaldoa ihan vahingossa, sillä monesti työtehtävät olivat niin mielenkiintoisia, ettei olisi malttanut lähteä kotiin ollenkaan.

Onko jokin asia yllättänyt sinut harjoittelun aikana?

Sisäministeriön viestintäyksikkö on pieni, joten esimerkiksi puheenjohtajakauden tapahtumien viestintätiimit koostuivat vain kahdesta kolmesta viestijästä. Tämä yllätti minut, sillä määrä ei ole isoimmasta päästä, kun ottaa huomioon hallinnonalan laajuuden ja vertaa esimerkiksi muihin ministeriöihin.

Harjoittelijan näkökulmasta tämä toi paljon vastuuta ja antoi mahdollisuuden kehittää omaa osaamista laajasti. Olenkin oppinut harjoittelun aikana ihan valtavasti ja koen, että olen monta askelta lähempänä "valmista" viestijää ja voin uskaliain mielin siirtyä opintojen jälkeen työelämään.

Voisitko kuvitella työskenteleväsi valtiolla myös jatkossa?

Voisin ehdottomasti työskennellä valtiolla myös tulevaisuudessa. Näen, että valtiolla on tarjottavana todella mielenkiintoisia ja vaihtelevia työtehtäviä. Suosittelen ehdottomasti sisäministeriötä harjoittelupaikkana.