Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt Media

EU:n sisäministerit keskustelevat terrorismin torjunnasta ja maahanmuuttopolitiikan uudistamisesta

Sisäministeriö 12.11.2020 15.44
Tiedote 143/2020

EU:n sisäministerit kokoontuvat videoyhteydellä epäviralliseen sisäministerikokoukseen perjantaina 13.11. Kokouksen aiheina ovat terrorismin torjunta sekä maahanmuutto- ja turvapaikkapolitiikan uudistaminen. Suomea kokouksessa edustaa sisäministeri Maria Ohisalo.

Ministerit keskustelevat terrorismin torjunnasta viimeaikaisten terrori-iskujen valossa. On tärkeää, että EU-maat toimivat yhtenäisesti ja päättäväisesti terrorismin torjumiseksi ja väkivaltaisen ekstremismin ennaltaestämiseksi. 

- Meidän on puututtava terrorismiin ja väkivaltaiseen ekstremismiin riippumatta taustalla vaikuttavista ideologioista. Toimenpiteiden on kunnioitettava sananvapautta ja yksityisyydensuojaa, ja samalla vastattava muuttuvaan turvallisuusympäristöön. Esimerkiksi koronatilanne voi lisätä radikalisoitumisriskiä. Meidän tulee torjua syrjäytymistä ja huolehtia siitä, että kaikki ihmiset kokevat olevansa osa tätä yhteiskuntaa, ja että ihmisillä on uskoa siihen että yhteiskuntaan voi vaikuttaa ilman väkivaltaa, sanoo ministeri Ohisalo. 

Ministerien maahanmuuttokeskustelu tukee yhteisymmärrysasiakirjan valmistelua

Kokouksessa jatketaan keskustelua EU:n maahanmuutto- ja turvapaikkapolitiikan uudistuksesta. Ensimmäinen ministeritason keskustelu uudistuskokonaisuudesta käytiin sisäministereiden edellisessä videokokouksessa 8.10. 

Puheenjohtajamaa Saksan tavoitteena on saavuttaa joulukuun oikeus- ja sisäasioiden neuvostoon mennessä poliittinen yhteisymmärrys uudistuksen keskeisistä kysymyksistä. Nyt käytävän keskustelun tarkoituksena on tukea puheenjohtajan tavoitteleman yhteisymmärrysasiakirjan valmistelua.

– On tärkeää, että löydämme kaikissa tilanteissa perus- ja ihmisoikeuksia kunnioittavan eurooppalaisen ratkaisun maahanmuuttokysymyksiin. Tulevissa neuvotteluissa tarvitaan kaikkien työtä, tahtoa ja sitoutumista. Suomi toimii neuvotteluissa aktiivisesti sen eteen, että saamme aikaan toimivan yhteisen järjestelmän, ministeri Ohisalo toteaa.

Lisätietoja:
ylijohtaja Laura Yli-Vakkuri, p. 040 720 2216, [email protected]
ministerin erityisavustaja Sameli Sivonen, p. 050 406 6855, [email protected]