Hyppää sisältöön
Media

Ihmiskauppa arkipäivää myös Pohjoismaissa

sisäministeriö
Julkaisuajankohta 26.10.2016 8.31
Tiedote

Sosiaali- ja terveysministeriö ja sisäministeriö tiedottavat

Pohjoismaiden yhteisiä haasteita ihmiskaupan torjunnassa käsitellään Helsingissä järjestettävässä konferenssissa 26. lokakuuta. Pohjoismaat ihmiskaupan markkina-alueena -konferenssi on osa Pohjoismaiden ministerineuvoston ihmiskaupan vastaista monivuotista ohjelmaa ja se tarkastelee ihmiskauppaa sukupuolten tasa-arvon, lasten ja nuorten sekä juridiikan näkökulmista.

Ihmiskauppa on törkeä hyväksikäytön muoto ja kasvava ongelma myös Pohjoismaissa. Se on rajat ylittävää vakavaa rikollisuutta, jonka toimijat näkevät Pohjoismaat yhtenä markkina-alueena. Laajaa pohjoismaista yhteistyötä ja tiedonvaihtoa tarvitaan uhrien tunnistamisessa ja auttamisessa sekä tapausten selvittämisessä. Erityisen tärkeää yhteistyö on niiden tahojen välillä, jotka tekevät työtä ihmiskaupan ehkäisemiseksi.

Valtaosa ihmiskaupan uhreista on naisia ja moni uhri kohtaa raakaa väkivaltaa ja hyväksikäyttöä. Erityisesti naisten ja lasten seksuaaliseen hyväksikäyttöön ja prostituutioon liittyvä ihmiskauppa on osoittautunut vaikeasti tunnistettavaksi ilmiöksi.

”Kun henkilö on tunnistettu ihmiskaupan uhriksi, on tärkeää ohjata hänet nopeasti oikean avun piiriin. Tunnistetuille ihmiskaupan uhreille on tarjolla muun muassa räätälöityjä sosiaali- ja terveyspalveluita sekä tukea asumiseen. Tällä tavalla autetaan uhreja ja ehkäistään ihmiskaupasta aiheutuvia sosiaalisia ongelmia”, perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula sanoo. Ministeri Rehula toimii Pohjoismaisen tasa-arvoministerineuvoston puheenjohtajana vuonna 2016.

Valmiuksia ja osaamista ihmiskaupan uhrien tunnistamisessa on viime vuosina kehitetty.

"Joutsenon vastaanottokeskuksen koordinoimaan ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmään on tänä vuonna ohjautunut paljon asiakkaita - määrä on yli kaksinkertaistunut. Suomessa viranomaiset ja kansalaisjärjestöt tekevät esimerkillistä ja tuloksellista yhteistyötä eri puolilla maata. Suomella onkin ihmiskaupan vastaisessa työssä paljon annettavaa myös muille maille", toteaa konferenssissa puheen pitävä sisäministeri Paula Risikko.

Konferenssin järjestää Yhdenvertaisuusvaltuutettu yhteistyössä sosiaali- ja terveysministeriön kanssa ja se on osa Suomen puheenjohtajuusohjelmaa Pohjoismaiden ministerineuvostossa. Myös Pohjoismaiden ministerineuvoston pääsihteeri Dagfinn Høybråten korostaa alueellista yhteistyötä.

”Alueellinen yhteistyö on tärkeää, jotta voidaan tehokkaammin torjua tämän tyyppistä modernia rajat ylittävää orjakauppaa. Pohjoismaisen yhteistyön kaltaisella alueellisella yhteistyöllä voimme vahvistaa toimenpiteitä, joilla voidaan paremmin tunnistaa ihmiskaupan uhreiksi joutuvien naisten, miesten, tyttöjen ja poikien tarpeet. Pohjoismaiden ministerineuvosto luo toimenpiteillään tämän yhteistyön alustoja”, sanoo pääsihteeri Høybråten.

Lisätietoja:

neuvotteleva virkamies Annamari Asikainen, sosiaali- ja terveysministeriö, p. 0295 163 232
erityisasiantuntija Tero Mikkola, sisäministeriö, p. 0295 488 617