Hyppää sisältöön
Media

Maahanmuuttoviraston maksuihin muutoksia vuonna 2023

sisäministeriö
Julkaisuajankohta 8.12.2022 13.47
Tiedote

Sisäministeriö on antanut asetuksen Maahanmuuttoviraston maksuista. Asetus tulee voimaan 22.12. ja on voimassa vuoden 2023 loppuun.

Maksuasetusta on muutettu siten, että se vastaa muuttuvaa lainsäädäntöä. Asetuksessa on otettu huomioon pitkäaikaisen viisumin kohderyhmän laajennus, joka toteutetaan ulkomaalaislain muutoksilla. Lakimuutosten on tarkoitus tulla voimaan 22.12. ja 23.2.

Lisäksi maksuasetukseen on lisätty uutena suoritteena työnantajan sertifiointihakemus. Sähköisen hakemuksen käsittelymaksu on 140 euroa, paperisen hakemuksen 195 euroa. Sertifiointi mahdollistaa luotettavan työnantajan tunnistamisen. Myös se perustuu ulkomaalaislain muutokseen, jonka on tarkoitus tulla voimaan 23.2.

Kansalaisuusilmoitusten käsittelymaksuja on korotettu, jotta maksut vastaisivat paremmin käsittelyn kustannuksia Maahanmuuttovirastossa. Sähköisen hakemuksen käsittely maksaa jatkossa 150 euroa (ennen 120 euroa) ja paperisen hakemuksen käsittely 220 euroa (ennen 160 euroa). 

Muut maksut säilyvät ennallaan.

Maksut vastaavat käsittelyn kuluja

Lähes kaikkien maksujen lähtökohtana on, että ne vastaavat hakemusten käsittelystä aiheutuvia kustannuksia Maahanmuuttovirastossa. Käsittelymaksut varmistavat osaltaan Maahanmuuttoviraston riittävät resurssit, mikä tukee myös käsittelyaikatavoitteiden toteutumista.

Sähköisten hakemusten käsittelymaksut ovat pienempiä, koska Maahanmuuttovirasto voi käsitellä sähköiset hakemukset pienemmin kustannuksin. Sähköinen asiointi on myös asiakkaalle helpompaa.

Kustannuksia edullisempi käsittelymaksu on sosiaalisista ja humanitaarisista syistä esimerkiksi kaikilla alaikäisten hakemuksilla sekä ensimmäisillä oleskelulupahakemuksilla (pois lukien työntekijän ja yrittäjän luvat). Kansainvälisen suojelun hakeminen on maksutonta. 

Lisätietoja:

johtava asiantuntija Katja Kaukonen, p. 0295 488 675, [email protected]

Korjaus 8.12. klo 14.43: Korjattu ulkomaalaislain muutosten arvioitu voimaantulo (aiemmin 22.12. ja 19.1.).