Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt Media

Jari Kähkönen blir Migrationsverkets överdirektör

Inrikesministeriet
20.8.2020 13.33
Pressmeddelande
Jari Kähkönen.

Torsdagen den 20 augusti utnämnde statsrådet förvaltningsmagister Jari Kähkönen till överdirektör för Migrationsverket för tiden 1.9.2020–31.8.2025.

Jari Kähkönen har mångsidig erfarenhet av olika helheter inom migration. Sedan 2009 har Kähkönen varit direktör för flyktingförläggningen i Joutseno. Han har ansvarat för ledningen av förläggningen, för utvecklingen och uppföljningen av dess verksamhet och ekonomi samt för samarbetet med andra aktörer inom migrationsförvaltningen. Under hans ledning har man i Joutseno också utvecklat ett hjälpsystem för offer för människohandel, som har fått internationellt erkännande.

- I mottagningsverksamheten arbetar vi nära våra kunder och deras vardag. Det har gett erfarenhet och perspektiv när det gäller att utveckla kundorienterade tjänster och ett fungerande ledarskap. Det är fint att nu få fortsätta att utveckla hela Migrationsverket i samarbete med personalen och de berörda grupperna. Förväntningarna på Migrationsverkets verksamhet och tjänster är höga. Jag är säker på att vi tillsammans med verkets kompetenta personal lyckas lösa de framtida utmaningarna så att Migrationsverket också i fortsättningen på ett effektivt sätt producerar rättssäkra tjänster för samhällets och våra kunders bästa, säger Jari Kähkönen.

Kähkönen har erfarenhet av migrationsförvaltningen också från Migrationsverket där han arbetade som överinspektör vid asylenheten 2004–2008. Tidigare har Kähkönen arbetat bland annat som utbildningschef vid HAUS Kehittämiskeskus Oy.

Migrationsverkets överdirektör har till uppgift att leda, övervaka och utveckla Migrationsverkets verksamhet. Överdirektören ansvarar för verksamhetens resultat och för att målen uppnås samt rapporterar om dessa till inrikesministeriet.

Det har gjorts en omfattande säkerhetsutredning av överdirektören och ingåtts ett karensavtal enligt statstjänstemannalagen. Avtalet begränsar tjänstemannens rätt att under karenstiden övergå till andra uppgifter utanför statsförvaltningen där tjänstemannen kan ha fördel av att utnyttja sekretessbelagd information. Karenstiden är sex månader efter det att anställningsförhållandet har upphört.

Ytterligare information:

Kirsi Pimiä, kanslichef, tfn 0295 418 803, [email protected]