Hyppää sisältöön
Media

Maahantulon rajoituksiin muutoksia

sisäministeriö
Julkaisuajankohta 11.2.2021 14.41
Tiedote 16/21
Korona ja päätökset.

Valtioneuvosto päätti 11. helmikuuta eräistä muutoksista maahantulon rajoituksiin 15.2. alkaen. Tautitilanteen perusteella Suomi ei enää rajoita maahantuloa Islannista. Maahantulon rajoitukset palautetaan Ruandan asukkaille Ruandasta Suomeen saapuvassa liikenteessä. Lisäksi Lapissa länsirajalla sekä Suomen itärajalla rajoitetaan tiettyjen rajanylityspaikkojen aukioloaikoja. Rajoitukset ovat voimassa 25.2. saakka.

Maanantaista 15.2. alkaen Suomen ja Norjan välisen maarajan rajanylityspaikkojen sekä Suomen ja Ruotsin välisellä maarajalla Karesuvannon, Kolarin, Muonion ja Pellon rajanylityspaikkojen aukioloa rajoitetaan. Suomen ja Norjan välisen maarajan rajanylityspaikat ovat avoinna klo 9.00–21.00. Suomen ja Ruotsin välisellä maarajalla Karesuvannon, Kolarin, Muonion ja Pellon rajanylityspaikat ovat avoinna klo 7.00–21.00. Aukioloaikojen rajoitukset eivät koske tavaraliikennettä eivätkä sellaista välttämätöntä henkilöliikennettä, jolla on perusteltu tarve rajan ylittämiseen aukioloaikojen ulkopuolella. Muut rajanylityspaikat olisivat edelleen auki vuorokauden ympäri. 

Perjantaista 19.2. alkaen rajoitetaan Niiralan, Nuijamaan ja Vaalimaan rajanylityspaikkojen aukioloa öisin. Aukioloaikojen rajoitukset eivät koske tavaraliikennettä eivätkä henkilöitä, joilla on välttämätön ja kiireellinen tarve rajan ylittämiseen aukioloaikojen ulkopuolella. 

Aukioloaikoihin liittyvät päätökset tekee Rajavartiolaitoksen hallintoyksikön päällikkö sen jälkeen, kun hän on kuullut alueellisia ja paikallisia terveysviranomaisia sekä tarvittaessa muita viranomaisia. Alueelliset rajavartioviranomaiset tiedottavat tarkemmin rajanylityspaikkojen aukiolosta.

Tavoitteena tavoittaa kaikki rajanylittäjät

Muutoksilla pyritään vähentämään rajan yli saapuvaa liikennettä, jotta estettäisiin uusien koronavirusmuunnosten leviämistä. Muita riittäviä toimenpiteitä sisärajavalvonnan korvaamiseksi ei ole vielä käytettävissä. Terveysviranomaisten tavoitteena on, että kaikki rajanylittäjät saadaan ohjattua koronatestiin, jos heillä ei ole esittää riittävän tuoretta negatiivista koronatestitulosta, todistusta sairastetusta tai parantuneesta koronataudista.

Aukioloaikojen rajoittaminen keskittää rajanylitysliikenteen pääsääntöisesti päiväaikaan ja iltaan, jolloin terveysviranomaisilla on mahdollisuus olla läsnä rajanylityspaikoilla ja tavoittaa kaikki rajanylittäjät. Koska aukioloaikojen rajoitukset eivät koske tavaraliikennettä eivätkä välttämätöntä ja kiireellistä liikennettä, niillä ei arvioida olevan merkittävää kielteistä vaikutusta yhteiskunnan toimintaan.

Rajanylityspaikkojen liikenteen rajoittaminen ei vaikuta perustuslaissa turvattuun liikkumisvapauteen, jonka mukaan Suomen kansalaista ei saa estää saapumasta maahan. Maahantulo on kuitenkin sallittua vain avoinna olevien rajanylityspaikkojen kautta. Jokaisella on myös oikeus lähteä maasta, ellei hänen matkustusoikeuttaan ole matkustuskiellolla tai muutoin lakiperusteisesti rajoitettu.

Muut voimassaolevat maahantulon rajoitukset löytyvät 22.1. valtioneuvoston päätöksestä sekä Rajavartiolaitoksen nettisivuilta.

Lisätietoja:
Rajavartiolaitos neuvoo kansalaisia rajanylitysliikenteestä puhelimitse ja sähköpostitse. Palvelua on saatavilla suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi arkisin klo 8-16 välisenä aikana numerossa 0295 420 100. Kysymyksiä voi myös lähettää sähköpostilla osoitteeseen r[email protected] 

Tiedotteessa ollut virhe korjattu 22.2.2021 klo 17.15. Sana "rokotetodistus" poistettu lauseesta, joka alkaa "Tavoitteena on, että kaikki rajanylittäjät saadaan ohjattua koronatestiin"... Rokotus ei vapauta testitodistusvaatimuksesta.