Hyppää sisältöön
Media

Ministeri Mikkonen ja kansliapäällikkö Pimiä Yhdysvaltoihin

sisäministeriö
Julkaisuajankohta 30.1.2023 11.12
Tiedote
Suomen ja USAn lippu.

Sisäministeri Krista Mikkonen ja kansliapäällikkö Kirsi Pimiä vierailevat Yhdysvalloissa 29.1.-3.2. Vierailun tavoitteena on syventää kahdenvälisiä suhteita sisäministeriön hallinnonalan yhdysvaltalaisten vastinparien ja keskeisten sidosryhmien kanssa. Tarkoituksena on myös kartoittaa Yhdysvaltojen viimeaikaisia kehityssuuntia sisäisen ja kansallisen turvallisuuden sekä maahanmuuton sektoreilla.

-Yhdysvallat on Suomen keskeinen kumppani sisäiseen turvallisuuteen liittyvissä kysymyksissä. Kahdenvälisen yhteistyön vahvistaminen ja ylläpito on tärkeää muuttuneessa turvallisuusympäristössä. Muun muassa yhteiskunnallinen kriisinsietokyky, siviilivalmius ja kyberturvallisuus ovat ajankohtaisia turvallisuusyhteistyön teemoja. Hyvät suhteet mahdollistavat tehokkaan yhteistyön ja ajantasaisen tilannekuvan ylläpidon, joiden avulla voidaan torjua erilaisia kansallisen turvallisuuden uhkia, sanoo ministeri Mikkonen.

Vierailun teemoja muun muassa muuttunut turvallisuusympäristö ja kyberturvallisuus

Washingtonissa Mikkonen ja Pimiä vierailevat mm. Yhdysvaltain sisäisestä turvallisuudesta vastaavassa viranomaisessa (Department of Homeland Security DHS). Vierailukohteena on myös Yhdysvaltain kansallinen turvallisuusneuvosto (White House National Security Council NSC). NSC on USA:n presidentin pääasiallinen kansallisen turvallisuuden ja kansainvälisen päätöksenteon foorumi, joka koordinoi erityisesti kansallisen turvallisuuden kysymyksiä eri viranomaisten kanssa.

Molemmissa edellä mainituissa vierailukohteissa keskusteluaiheina ovat mm. muuttunut turvallisuusympäristö ja sen vaikutukset, kyberturvallisuus ja kriittisen infrastruktuurin suojaaminen. Lisäksi DHS:ssa on tarkoitus keskustella äärioikeiston uhasta sekä arktisesta yhteistyöstä. NSC:ssä asialistalla on myös siviilivalmius, siviiliyhteiskunnan suojaaminen ja yhteiskuntien resilienssi eli kriisinsietokyky.

Asialistalla myös äärioikeisto ja hallinnonvastainen liikehdintä 

Mikkonen ja Pimiä vierailevat myös Yhdysvaltain liittovaltion poliisi FBI:ssä (Federal Bureau of Investigation). FBI on vastuussa kotimaan turvallisuudesta sekä tiedustelutiedon vertailusta ja levittämisestä muille valtiollisille virastoille. FBI tutkii terrorismia, kyberrikollisuutta, järjestäytynyttä rikollisuutta ja korruptiota ja se on tärkein vastavakoilusta vastaava valtiollinen virasto. Asialistalla FBI:n kanssa on äärioikeisto, hallinnonvastainen liikehdintä ja salaliittoteoriat sekä resilienssi ja kansalaisten osallistaminen.

Washingtonissa ministeri ja kansliapäällikkö vierailevat myös Yhdysvaltain kansallisessa terrorisminvastaisessa keskuksessa (National Counterterrorism Center NCTC). NCTC:hen on koottu kaikkien viranomaisten terrorismintorjuntaa koskeva luokiteltu tieto ja se keskittyy tiedon syvällisempään analyysiin ja arviointeihin tulevista kehityskuluista. NCTC raportoi päivittäin Yhdysvaltojen presidentille sekä muun muassa NSC:lle: Myös NCTC:n kanssa keskusteluaiheita ovat mm. äärioikeisto ja hallinnonvastainen liikehdintä sekä kansainväliset verkostot. Lisäksi asialistalle nousevat ainakin järjestäytyneen rikollisuuden kytkös terrorismiin sekä terrorismintorjunta Nato-yhteistyössä.

Hätätilanteista vastaavassa virastossa keskustellaan resilienssin rakentamisesta

Ministeri ja kansliapäällikkö käyvät myös Yhdysvaltain hätätilanteista vastaavassa virastossa (Federal Emergency Management Agency FEMA). FEMA vastaa kriisivasteesta ja sen kansallisesta koordinaatiosta. Tuen saamiseksi kyseisen osavaltion kuvernöörin täytyy julistaa poikkeusolot osavaltioon ja anoa virallisesti tukea FEMA:sta.

Asialistalla FEMA:ssa ovat muun muassa siviilivalmius, siviiliyhteiskunnan suojaaminen ja resilienssin rakentaminen sekä maiden lisääntynyt yhteistyö CBRN -asioissa (kemialliset, biologiset, radiologiset ja ydinuhat). Suomeen sijoittuva EU:n valmiusvarasto on merkittävä resilienssityöhön liittyvä kehitysaskel ja vahvistaa myös Suomen kapasiteettejä koskien tulevaa NATO -jäsenyyttä.

YK:ssa keskusteluissa oikeusvaltiokehitys ja rauhanturvaoperaatiot

New Yorkissa Mikkonen ja Pimiä vierailevat YK:ssa (Yhdistyneet Kansakunnat) ja tapaavat mm. YK:ssa työskenteleviä suomalaisia sekä oikeusvaltiokehityksen ja rauhanturvaoperaatioiden parissa työskenteleviä asiantuntijoita. Tarkoituksena on mm. keskustella oikeusvaltiokehityksen tilasta ja Suomen osallistumisesta YK:n poliisitoimen rauhanturvaoperaatioihin. Myös Afrikka ja erityisesti Somalia on YK-vierailun asialistalla. 

Lisätietoja:
ministeri Mikkosen erityisavustaja Jukka Vornanen, p. +358 40 593 67 91, [email protected] (ministeri Mikkosen haastattelupyynnöt)
johtava asiantuntija Katarine Lindstedt, p. +358 50 342 28 25, [email protected] (kansliapäällikkö Pimiän haastattelupyynnöt)