Hyppää sisältöön
Media

Pohjoismaiden sisäministerit keskustelevat rajojen asteittaisesta avaamisesta

sisäministeriö
Julkaisuajankohta 12.6.2020 9.40
Tiedote 61/2020
Maria Ohisalo.

Sisäministeri Maria Ohisalo toimii perjantaina 12.6. puheenjohtajana Pohjoismaiden sisäministerien kokouksessa. Aiheena on muun muassa koronaviruksen ajankohtaiset vaikutukset rajaliikenteeseen. Kokous järjestetään videoyhteydellä.

Pohjoismaiden ministerit luovat katsauksen kunkin maan tämänhetkisiin rajalinjauksiin ja siihen, miten rajoituksia voidaan asteittain purkaa.

Suomen hallitus linjasi torstaina 11.6. sisärajavalvonnan osittaisesta jatkamisesta sekä ulkorajaliikenteen rajoittamisesta edelleen 14.7. asti. Suomi luopuu sisärajavalvonnasta tiettyjen maiden osalta. Näitä ovat muun muassa Norja, Tanska ja Islanti. Rajoituksia jatketaan siltä osin kuin ne nähdään välttämättömänä tartuntatautitilanteen aiheuttaman vakavan uhan takia. Hallitus tarkastelee tilannetta uudestaan kahden viikon kuluttua.

Kokouksessa käsitellään lisäksi pitkän aikavälin vaikutuksia, joita koronaviruspandemialla voi olla Pohjoismaiden sisäiseen turvallisuuteen.

– On selvää, että pandemia vaikuttaa yhteiskuntiimme monella tavalla vielä pitkään. Erikseen on kuitenkin tarkasteltava sitä, miten maiden sisäinen turvallisuus, valmiustaso ja toisaalta järjestäytyneen rikollisuuden uhka kehittyvät ja ovatko muutokset ohimeneviä vai pidempiaikaisia, toteaa ministeri Ohisalo.

Pandemian seurauksena pohjoismaisen yhteistyön ja vuoropuhelun tärkeys on entisestään korostunut. Sisäministerien kaksi aiempaa videokokousta ovat osoittautuneet hyvin hyödyllisiksi.

Lisätietoja:

ylijohtaja Laura Yli-Vakkuri, p. 040 720 2216, [email protected]
ministerin erityisavustaja Jarno Lappalainen, p. 040 053 6973, [email protected]