Hoppa till innehåll
Media

De nordiska inrikesministrarna diskuterar ett gradvist öppnande av gränserna

inrikesministeriet
Utgivningsdatum 12.6.2020 9.40
Pressmeddelande 61/2020
Maria Ohisalo.

Inrikesminister Maria Ohisalo är ordförande vid de nordiska inrikesministrarnas möte fredagen den 12 juni. På agendan står bland annat coronavirusepidemins aktuella konsekvenser för gränstrafiken. Mötet ordnas via video.

De nordiska ministrarna ger en översikt över de aktuella riktlinjerna i fråga om gränserna i varje land och över hur begränsningarna kan avvecklas stegvis.

Finlands regering beslutade den 11 juni att gränskontrollen vid de inre gränserna delvis ska fortsätta och att trafiken över de yttre gränserna fortsättningsvis ska begränsas fram till den 14 juli 2020. Finland slopar gränskontrollen vid de inre gränserna i fråga om vissa länder, bland annat Norge, Danmark och Island. Begränsningarna förlängs till den del de anses vara nödvändiga med anledning av det allvarliga hot som smittoläget medför. Regeringen kommer att se över situationen om två veckor.

Vid mötet behandlas dessutom de långsiktiga effekter som coronaviruspandemin kan ha på de nordiska ländernas inre säkerhet.

– Det är klart att pandemin påverkar våra samhällen på många sätt ännu under en längre tid. Vi måste dock separat granska hur ländernas inre säkerhet, beredskapsnivå och samtidigt hotet om organiserad brottslighet utvecklas och om förändringarna är tillfälliga eller långvariga, konstaterar minister Ohisalo.

Till följd av pandemin har betydelsen av det nordiska samarbetet och den nordiska dialogen framhävts ytterligare. Inrikesministrarnas två tidigare videokonferenser har visat sig vara mycket nyttiga.

Ytterligare information:

Laura Yli-Vakkuri, överdirektör, tfn 040 720 2216, [email protected]
Jarno Lappalainen, ministerns specialmedarbetare, tfn 040 053 6973, [email protected]