Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt Media

Pohjoismaiden sisäministerit keskustelivat rajaliikenteen rajoitusten keventämisestä

Sisäministeriö
15.5.2020 14.05
Tiedote 47/2020
Pohjoismaiden liput.

Sisäministeri Maria Ohisalo osallistui 15.5. Pohjoismaiden sisäministerien kokoukseen, jonka aiheena olivat koronavirustilanteeseen liittyvät rajaliikenteen rajoitukset ja niiden asteittainen purkaminen. Kokous järjestettiin videoyhteydellä.

Kokouksen asialistalla oli myös vapaa-ajan matkustamiseen liittyvien rajoitusten mahdollinen purkaminen Pohjoismaiden välillä. Tällä hetkellä kaikki Pohjoismaat suosittelevat välttämään tarpeetonta matkustamista ulkomaille. 

– Tautitilannetta seurataan jatkuvasti, ja sen perusteella teemme Suomessa linjauksia hybridistrategiamme mukaisesti. Toistaiseksi ei ole olemassa arviota siitä, milloin suositus vapaa-ajan matkustamisen välttämisestä muuttuisi. Suomen kansalaisilla on kuitenkin aina oikeus palata Suomeen, ja jokaisella on oikeus lähteä Suomesta. Vetoankin jokaisen omaan vastuuntuntoon omaa ja kanssaihmisten terveyttä kohtaan, sanoo sisäministeri Maria Ohisalo.

EU-komissio ehdotti tiedonannossaan keskiviikkona 13.5., että koronavirusepidemian samassa tilanteessa olevat jäsenmaat voisivat sallia asukkailleen vapaa-ajan matkustamisen maasta toiseen. Matkustusrajoitusten poistamisesta syntyviä riskejä voitaisiin kompensoida muilla toimilla, kuten pienentämällä matkustajien tartuntariskiä lento- ja laivaliikenteessä.

Turismin vapauttamiseen liittyvät kysymykset kuuluvat usean ministeriön toimialaan. Hallitus keskustelee komission tiedonantoon liittyvistä asioista ensi viikolla.

Koronakriisissä kansainvälisen yhteistyön merkitys korostuu

Koronaviruksen leviämistä estävät rajoitukset vaikuttavat negatiivisesti monien ihmisten elämään. Tästä syystä rajoituksia tulisi keventää niin pian kuin se voidaan tehdä ilman, että ihmisten terveys ja terveydenhuoltojärjestelmän kantokyky vaarantuvat. Rajoituksista luopuminen tulee kuitenkin olemaan pitkä ja haastava prosessi.

Pandemian aikana Pohjoismaiden välisen yhteistyön ja vuoropuhelun merkitys on korostunut entisestään. On tärkeää, että maat pitävät toisensa ajan tasalla ja raportoivat kansallisista toimistaan. Keskusteluja jatketaan sen selvittämiseksi, miten matkustamista Pohjoismaiden välillä voitaisiin avata. 

Koronakriisin hoitamisessa myös eurooppalaisella yhteistyöllä on suuri merkitys. Vaikka jokainen valtio tekee lopulta ratkaisunsa omista lähtökohdistaan, komission tiedonannot ja suuntaviivat toimivat keskustelulle ja koordinaatiolle hyvänä pohjana.

Lisätietoja:

ylijohtaja Laura Yli-Vakkuri, p. 040 720 2216, [email protected]