Hyppää sisältöön
Media

Sisäministeri Mikkonen ja Saksan sisäministeri Nancy Faeser tapaavat Helsingissä

sisäministeriö
Julkaisuajankohta 10.8.2022 14.07
Tiedote

Sisäministeri Krista Mikkonen tapaa Saksan sisäministeri Nancy Faeserin Helsingissä keskiviikkona 10.8. Ministerit keskustelevat muun muassa Ukrainan sodasta ja sen vaikutuksesta sisäiseen turvallisuuteen. Asialistalla ovat esimerkiksi sodan aiheuttamat kyber- ja hybridiuhat ja ukrainalaisten pakolaisten tilanne.

Suomen turvallisuustilanne on tällä hetkellä vakaa, viranomaiset seuraavat kuitenkin koko ajan tilanteen kehittymistä ja mahdollisiin häiriötilanteisiin on varauduttu laajasti.

-Tällä hetkellä suurimpia Suomen kansallisen turvallisuuden uhkia ovat hybridivaikuttaminen ja laiton tiedustelu. Yhteisen tilannekuvan säilyttämisen kannalta on tärkeää, että EU-maat pitävät tiivisti yhteyttä ja jakavat kansallisia havaintojaan. Suomen ja Saksan viranomaiset tekevät paljon yhteistyötä muun muassa kyberuhkien torjumiseksi, kertoo ministeri Mikkonen.

Toistaiseksi noin 36 000 ukrainalaista on hakenut tilapäistä suojelua Suomesta. Talven lähestyessä hakijoiden määrä tulee todennäköisesti lisääntymään. Tämän hetken arvion mukaan noin 48 000 ukrainalaista tulisi hakemaan tilapäistä suojelua Suomesta tämän vuoden aikana. Saksasta oli elokuun alkuun mennessä hakenut tilapäistä suojelua noin 941 000 ukrainalaista ja koko EU-alueelta yhteensä noin neljä miljoonaa.

-Halu auttaa Ukrainan sotapakolaisia on ollut suurta koko Euroopassa Venäjän hyökkäyksen jälkeen. Tätä tärkeää työtä on jatkettava yhdessä. Meidän on annettava sotaa pakeneville mahdollisuus turvalliseen elämään, sanoo Mikkonen.

EU:n maahanmuutto- ja turvapaikkauudistus eteni Ranskan puheenjohtajakaudella ja kesäkuussa jäsenvaltioiden kesken saavutettiin yhteisymmärrys kahdesta uudistuskokonaisuuteen sisältyvästä asetusehdotuksesta. Suomi on tukenut sovun löytämistä turvapaikkauudistuksessa ja ministerit totesivatkin tarpeen edistää uudistuksen käsittelyä edelleen uuden puheenjohtajavaltion johdolla neuvostossa sekä yhdessä Euroopan parlamentin kanssa.

Lisätietoja:
erityisavustaja Mikko Jalo, p. 050 304 8522, [email protected] (ministerin haastattelupyynnöt)
neuvotteleva virkamies Eero Kytömaa, p. 0295 488 280, [email protected] (kansallinen turvallisuus, hybridi- ja kyberuhat),
erityisasiantuntija Iikka Saunamäki, p. 0295 488 267, iikka.sau[email protected] (maahanmuutto)