Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt Media

Sisäministeri Ohisalo ja järjestöt keskustelivat kunniaväkivaltaan puuttumisesta pyöreän pöydän keskustelussa

Sisäministeriö 17.10.2019 13.26
Tiedote 81/2019

Sisäministeri Maria Ohisalo kutsui järjestöjen ja viranomaisten edustajia keskustelemaan kunniaväkivallasta ja tyttöjen elämän rajoittamisesta 17.10. Kunniaan liittyvän väkivallan ehkäisemiseksi on tehty jo paljon, mutta työtä on tarpeen yhä jatkaa. Tietoisuuden lisääminen, ammattilaisten jatkuva koulutus ja yhteistyö ovat keskeisessä asemassa ilmiöön puuttumisessa.

Ohisalon mukaan naisten kokemaan painostukseen ja kunniaväkivallan uhkaan tulee suhtautua vakavasti. Suomessa on joukko etenkin maahanmuuttajataustaisia tyttöjä ja naisia, jotka kokevat rajoittamista perheen ja sukulaisten vaatimuksesta suvun kunnian varjelemiseksi. Kunniaväkivallan ja rajoittamisen yhteydessä on tärkeää muistaa, että asia koskettaa kaikkia perheenjäseniä, jotka tarvitsevat tietoa ja tukea asian kokonaisvaltaiseen hoitamiseen.

– Elämän rajoittaminen estää tyttöjen ja naisten perusoikeuksien toteutumisen. Turvallinen yhteiskunta on kaikkien oikeus. Kunniaväkivaltaan ja rajoittamiseen liittyvän toiminnan ennaltaehkäisy kuuluu meille kaikille. Se on poikkihallinnollista työtä, jossa myös järjestöjen osuus on merkittävä, ministeri Ohisalo muistuttaa.

Tietoisuus kunniaan liittyvästä väkivallasta on parantunut viimeisen 20 vuoden aikana. Viranomaiset ja järjestöt ovat tehneet paljon hyvää työtä ilmiön kitkemiseksi, muun muassa koulutuksen ja erilaisten tukitoimien keinoin. On kuitenkin selvää, että edelleen on paljon tehtävää.

Hallitusohjelma tähtää turvallisuuden tunteen vahvistamiseen

Kansalaisten turvallisuus ja myös turvallisuuden kokemus ovat suomalaisen demokratian ja hyvinvointivaltion ydintä. Pääministeri Rinteen hallitusohjelman tavoitteena on, että turvallisuuden tunne vahvistuu. Turvallisuuden tunne ja turvallisuuden lisääminen edellyttävät kaikkien toimijoiden yhteistyötä.

– Hallitusohjelmassa on useita kohtia, joiden tarkoitus on ennalta estää henkeen ja terveyteen kohdistuvia rikoksia, erityisesti naisiin ja lapsiin kohdistuvia rikoksia. Hallitusohjelma ei kuitenkaan ole ratkaisu kaikkeen ja siksi meidän on kuultava asiantuntijoita kunniaan liittyvän väkivallan ja rajoittamisen kaltaisissa vaikeissa kysymyksissä. Tämä pyöreän pöydän tapaaminen antoi hyvää pohjaa jatkotyölle suomalaisten turvallisuuden vahvistamiseksi, Ohisalo toteaa.

Sisäministeriön järjestämässä tilaisuudessa oli paikalla asiantuntijoita noin 20 organisaatiosta.

Lue lisää kunniaan liittyvän väkivallan ennaltaehkäisystä (THL)

Lisätietoja:

poliisitarkastaja Miia Lehtinen, p. 0295 488 686, [email protected]
ministerin erityisavustaja Jarno Lappalainen, p. 040 053 6973, [email protected]