Hyppää sisältöön
Media

Sisäministerit keskustelevat järjestäytyneestä rikollisuudesta sekä palautusyhteistyöstä kolmansien maiden kanssa

sisäministeriö
Julkaisuajankohta 25.1.2023 15.40
Tiedote

EU-maiden sisäministerit kokoontuvat Tukholmaan 26.1. epäviralliseen oikeus- ja sisäasioiden neuvostoon. Suomea kokouksessa edustaa sisäministeri Krista Mikkonen. Sisäministerit keskustelevat järjestäytyneen rikollisuuden torjunnasta ja erityisesti lainvalvonta- ja oikeusviranomaisten oikeudesta saada käyttöönsä digitaalisia tietoja ja todistusaineistoa. Ruotsin puheenjohtajakauden yhtenä tavoitteena on selventää haasteita tällä saralla ja ehdottaa menetelmiä niiden ratkaisemiseksi.

-Järjestäytynyt rikollisuus on vakavaa, rajat ylittävää rikollisuutta, johon EU:n tulee puuttua kaikin mahdollisin keinoin. EU:n lainvalvonta- ja oikeusviranomaisten yhteistyön vahvistaminen on keskeistä järjestäytyneen rikollisuuden torjumiseksi. Toimia tarvitaan sekä EU:n tasolla että jäsenvaltioissa, sanoo ministeri Mikkonen.

-Rikollisten siirtyessä entistä enemmän verkkomaailmaan, tulee löytää tasapainoisia,
tietosuojaa sekä perus- ja ihmisoikeuksia kunnioittavia tapoja varmistaa lainvalvontaviranomaisten
pääsy salattuun tietoon ja digitaaliseen todistusaineistoon, hän jatkaa.  

Euroopan komission keväällä 2021 julkaisemassa strategiassa EU:n järjestäytyneen rikollisuuden torjunnasta on arvioitu, että 80 prosentilla rikoksista on digitaalinen ulottuvuus.

Tarvitaan uudenlaisia ratkaisuja, joilla kehitetään paluuyhteistyötä kolmansien maiden kanssa

Muuttoliike- ja turvapaikka-asioissa sisäministerit keskustelevat tehokkaasta palautuspolitiikasta ja siihen liittyvästä yhteistyöstä kolmansien eli EU:n ulkopuolisten maiden kanssa. EU:n palauttamispolitiikan tehostaminen on välttämätöntä osana kokonaisvaltaista lähestymistapaa muuttoliikkeeseen. 

Yhteistyötä kolmansien maiden kanssa on pyritty vuosien mittaan kehittämään muun muassa takaisinottosopimusten ja -järjestelyjen avulla. Palautusten tehokkuutta heikentää joidenkin kolmansien maiden haluttomuus ottaa takaisin kansalaisiaan, vaikka kansainvälinen oikeus siihen velvoittaa. Tarvitaan uudenlaisia ratkaisuja, joilla kehitetään EU:n yhteistyötä kolmansien maiden kanssa palautusten ja takaisinoton suhteen.

Kokouksessaan sisäministerit keskustelevat kannustimista, joiden avulla takaisinottoyhteistyötä kolmansien maiden kanssa voisi parantaa. Kannustimet ovat olleet useasti esillä Eurooppa-neuvoston päätelmissä. Joulukuun 2021 päätelmissä mainitaan erityisesti kauppa-, viisumi- ja kehityspolitiikka.

Lisätietoja:
ylijohtaja Laura Yli-Vakkuri, p. 0295 488 250, [email protected] 
erityisavustaja Tiina Kivinen, p. 050 566 19 22, [email protected] (ministeri Mikkosen haastattelupyynnöt)