Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt Media

Sisäministerit keskustelevat Schengen-alueen tulevaisuudesta ja EU:n maahanmuutto- ja turvapaikkapolitiikan uudistuksesta 

Sisäministeriö
27.1.2021 15.59
5/2021
Euroopan unionin lippu.

EU:n sisäministerit kokoontuvat puheenjohtajamaa Portugalin isännöimään epäviralliseen videokokoukseen 28.1. Suomea kokouksessa edustavat sisäministeri Maria Ohisalo (keskustelu muuttoliikkeestä) ja valtiosihteeri Olli-Poika Parviainen. Kokouksessaan ministerit keskustelevat Schengen-alueen tulevaisuudesta ja EU:n maahanmuutto- ja turvapaikkapolitiikan uudistuksesta. Epävirallisessa ministerikokouksessa ei tehdä päätöksiä. 

Euroopan komissio antaa toukokuussa 2021 uuden strategian Schengenin tulevaisuudesta. Suomi osallistuu aktiivisesti Schengen-järjestelmän kokonaisvaltaiseen kehittämiseen ja tukee Schengen-alueen vahvistamista. Schengenin vapaan liikkuvuuden periaatteen turvaaminen on tärkeää.

Sisäministerit jatkavat keskustelua maahanmuutto- ja turvapaikkapolitiikan uudistuksesta. Keskustelua käydään tällä kertaa erityisesti muuttoliikeyhteistyöstä EU:n ulkopuolisten maiden kanssa sekä turvapaikkajärjestelmän uudistamiseen liittyvästä yhteisvastuun kysymyksestä eli siitä, millaisia tukitoimia jäsenvaltiot pitävät tarkoituksenmukaisina sekä tukea antavan että siitä hyötyvän jäsenvaltion näkökulmasta.

Lisäksi sisäministerit keskustelevat Euroopan poliisivirasto Europolin tulevaisuudesta komission joulukuussa antaman Europol-asetuksen muutosehdotuksen pohjalta. Suomi tukee asetuksen uudelleenarviointia ja katsoo, että asetusta on kehitettävä, jotta Europolin mahdollisuuksia tukea jäsenmaiden toimivaltaisia viranomaisia voidaan tehostaa.

Lisätietoja:
ylijohtaja Laura Yli-Vakkuri, p. 040 720 2216, [email protected] 
valtiosihteeri Olli-Poika Parviainen, p. 050 477 85 20, [email protected]