Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt Media

Suomessa asuvien brittien on haettava uudenlaista oleskeluoikeutta – hakuaika alkaa lokakuussa

Sisäministeriö 17.9.2020 13.55
Tiedote 109/2020

Britannian EU-erosta seuraa, että Suomessa jo asuvien Britannian kansalaisten on haettava erosopimuksen mukaista oleskeluoikeutta Suomesta. Hallitus esitti lain vahvistamista torstaina 17.9. Tasavallan presidentin on tarkoitus vahvistaa laki perjantaina. Laki tulee voimaan 1.10.

Britannian kansalaisten, jotka ovat rekisteröineet EU-oleskeluoikeutensa Suomessa, on haettava EU-oleskeluoikeutensa vaihtoa erosopimuksen mukaiseen oleskeluoikeuteen. Näin voidaan tarkistaa, että he täyttävät erosopimuksen mukaisen oleskeluoikeuden ehdot. Jatkossa näiden brittien on myös helpompi osoittaa Suomessa ja Schengen-ulkorajalla, että heillä on erosopimuksen mukaiset oikeudet Suomessa.

Osalla Britannian kansalaisista voi olla Suomessa ennestään pysyvä EU-oleskeluoikeus, jos he ovat oleskelleet Suomessa vähintään viisi vuotta. Niiden brittien, joilla on hallussaan todistus pysyvästä EU-oleskeluoikeudesta, ei ole välttämätöntä hakea uutta erosopimuksen mukaista oleskeluoikeutta. Hakeminen on kuitenkin suositeltavaa, jotta myös näiden henkilöiden on jatkossa mahdollisimman helppoa osoittaa oleskeluoikeutensa, kun he asioivat Suomessa ja Schengen-ulkorajalla. Hakeminen on heille maksutonta.

Erosopimuksen mukaista oleskeluoikeutta voi hakea Maahanmuuttovirastolta 1.10.2020–30.9.2021. Hakemusten käsittelymaksuista säädetään lähiaikoina, kun sisäministeriö muuttaa tältä osin asetusta Maahanmuuttoviraston suoritteiden maksullisuudesta.

Erosopimuksen mukainen oleskeluoikeus on voimassa eliniän

Nyt vahvistettava laki koskee yhteensä noin 5 000:ta Suomessa asuvaa brittiä. Erosopimuksen mukaisen oleskeluoikeuden saatuaan Britannian kansalaiset voivat jatkaa oleskelua Suomessa myös siirtymäkauden eli vuoden 2020 jälkeen. Oleskeluoikeus annetaan eliniäksi. Se on voimassa ainoastaan Suomessa.

Britannian ja EU:n välinen erosopimus tuli voimaan 1.2.2020, ja se on EU:n jäsenvaltioissa sellaisenaan sovellettavaa oikeutta. Se sisältää kuitenkin määräyksiä, joiden täytäntöönpanosta ja soveltamisesta jokaisen jäsenvaltion täytyy päättää erikseen. Lailla säädetään nyt oleskeluoikeutta koskevien määräysten täytäntöönpanosta ja soveltamisesta Suomessa.

Jos Britannian kansalainen muuttaa Suomeen vasta siirtymäkauden eli vuoden 2020 jälkeen, hänen tulee hakea oleskelulupaa kuten muidenkin EU:n ulkopuolelta saapuvien. Oleskeluluvan yleisimpiä perusteita ovat työnteko, opiskelu ja perheside.

Lisätietoja:

lainsäädäntöneuvos Jorma Kantola, p. 0295 488 215, [email protected]