Hyppää sisältöön
Media

Suomi lähetti lisää siviilipuolen materiaaliapua Ukrainaan

sisäministeriö
Julkaisuajankohta 12.10.2022 9.34
Tiedote

Suomi lähetti Ukrainaan elo-syyskuussa yhteensä viisi rekkaa, jotka sisälsivät väestönsuoja- ja sairaalatarvikkeita sekä läpivalaisulaitteen. Apu tarjottiin Euroopan unionin pelastuspalvelumekanismin (European Union Civil Protection Mechanism) kautta.

– Venäjä on tällä viikolla kiihdyttänyt julmia iskuja Ukrainan siviilikohteisiin. Avuntarve Ukrainassa on suuri. Aseellisen tuen lisäksi tarvitaan siviilipuolen materiaaliapua, kuten terveydenhuollon tarvikkeita. Kokoamme uusia avustuslähetyksiä jatkuvasti. Toivon, että suomalaisten halu auttaa säilyy korkeana. Meidän on seisottava horjumatta Ukrainan tukena, sanoo sisäministeri Mikkonen

Helmikuun jälkeen Suomi on lähettänyt 28 rekkalastillista siviilipuolen materiaaliapua Ukrainaan ja neljä Moldovaan. Ukrainaan on lähtenyt myös kuusi sammutusautoa ja 13 ambulanssia. Siviilipuolen materiaaliavun rahallinen arvo on noin kolme miljoonaa euroa. Tällä hetkellä valmistellaan lisäksi useita lähetyskokonaisuuksia, joiden yhteenlaskettu arvo on noin kaksi miljoonaa euroa.   

Lisäksi Puolaan, Moldovaan, Slovakiaan ja Euroopan hätäavun koordinaatiokeskukseen (Emergency Response Coordination Centre, ERCC) on lähetetty asiantuntijoita tukemaan EU:n pelastuspalvelumekanismin kautta toimitettavan avun koordinointia. ERCC koordinoi Ukrainaan ja lähialueille pelastuspalvelumekanismin kautta toimitettavaa apua.  

Avuntarve Ukrainassa jatkuu vielä pitkään

Käynnissä oleva avustusoperaatio on poikkeuksellinen, ja avuntarpeen odotetaan jatkuvan vielä pitkään. Pelastustyöntekijät työskentelevät vaikeissa olosuhteissa suojellakseen siviiliväestöä ja tarvitsevat jatkossakin erilaista materiaaliapua. Ukrainassa tarvitaan tällä hetkellä siviilipuolen tarvikkeista muun muassa lääkkeitä, ensiapu- ja hätämajoitustarvikkeita, vedenpuhdistustabletteja, miinanraivauskalustoa, CBRN suoja- ja vastatoimimateriaaleja, varavoimalaitteita ja polttoainetta. Tarpeet muuttuvat koko ajan.  

Sisäministeriö koordinoi mm. yrityksiltä, järjestöiltä ja julkishallinnolta tulevia lahjoituksia Suomessa. Yksityishenkilöille tehokkain tapa auttaa on tehdä lahjoitus avustusjärjestöille. Lahjoitetut tavarat ja tarvikkeet toimitetaan avun tarvitsijoille EU:n pelastuspalvelumekanismin kautta ja yhteistyössä Ukrainan vastuuviranomaisten kanssa. Euroopan komissio koordinoi pelastuspalvelumekanismin kautta toimitettavaa apua. Näin varmistetaan, että lahjoitusten kulkua voidaan seurata ja ne löytävät varmasti perille.

Lisätietoja:
erityisasiantuntija Pekka Tiainen, p. 0295 488 227, [email protected] 
ministerin erityisavustaja Mikko Jalo, p. 050 304 8522, [email protected]