Hyppää sisältöön
Media

Suomi ottaa vastaan kymmenen Ranskaan pelastettua turvapaikanhakijaa

sisäministeriö
Julkaisuajankohta 17.11.2022 13.51
Tiedote

Hallitus päätti 17.11., että Suomi ottaa vastaan kymmenen turvapaikanhakijaa, jotka on pelastettu Ranskaan rantautuneelle Ocean Viking -alukselle. Etusijalla ovat haavoittuvassa asemassa olevat hakijat.

Ranska on ottanut vastaan 238 Ocean Viking -alukselle pelastettua henkilöä. Ocean Viking on yksi kolmesta meripelastettuja kuljettaneesta aluksesta, jotka olivat alun perin matkalla kohti Italiaa. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun Välimereltä pelastettuja kuljettava alus on rantautunut Ranskan alueelle.

Ranska on pyytänyt myös Suomea ottamaan vastaan osan pelastetuista. Turvapaikanhakijoiden vapaaehtoiset siirrot ovat osa jäsenvaltioiden yhteisvastuutoimia, jotka liittyvät EU:n turvapaikkajärjestelmän uudistukseen. Suomella on jo ennestään kokemusta turvapaikanhakijoiden vastaanottamisesta EU:n sisäisinä siirtoina. 

Nyt tehtävien siirtojen tarkemmasta ajoituksesta ja kohdennuksesta päättää myöhemmin sisäministeriö yhteistyössä Maahanmuuttoviraston kanssa. Maahanmuuttovirasto ja Suojelupoliisi tarkistavat henkilöiden taustat ennen heidän siirtämistään Suomeen. Varsinainen turvapaikkaprosessi käynnistyy heidän saavuttuaan Suomeen.

Lisätietoja:

johtava asiantuntija Kukka Krüger, p. 0295 488 270, [email protected]