Hoppa till innehåll
Media

Finland tar emot tio asylsökande som räddats till Frankrike

inrikesministeriet
Utgivningsdatum 17.11.2022 13.51
Pressmeddelande

Regeringen beslutade den 17 november att Finland tar emot tio asylsökande som har räddats till fartyget Ocean Viking som lagt till i Frankrike. Sökande i utsatt ställning prioriteras.

Frankrike har tagit emot 238 personer som räddats till fartyget Ocean Viking. Ocean Viking är ett av tre fartyg som transporterade personer som räddats till havs. Fartygen var ursprungligen på väg till Italien. Det är första gången som ett fartyg som transporterar personer som räddats på Medelhavet har lagt till i Frankrike. 

Frankrike har också bett Finland ta emot en del av dem som räddats. De frivilliga omplaceringarna av asylsökande är en del av medlemsstaternas solidaritetsåtgärder som är förknippade med reformen av EU:s asylsystem. Finland har redan från tidigare erfarenhet av att ta emot asylsökande inom ramen för EU:s interna omplaceringar. 

Inrikesministeriet beslutar senare i samarbete med Migrationsverket om den närmare tidpunkten för omplaceringarna och hur de ska riktas. Innan personerna flyttas till Finland, kontrollerar Migrationsverket och Skyddspolisen deras bakgrund. Den egentliga asylprocessen inleds när de har anlänt till Finland.

Ytterligare information:

Kukka Krüger, ledande sakkunnig, tfn 0295 488 270, [email protected]