Hyppää sisältöön
Media

Finland tar emot 11 minderåriga asylsökande från Greklands flyktingläger Moria som är förstört efter branden

inrikesministeriet
Utgivningsdatum 11.9.2020 9.00 | Publicerad på svenska 11.9.2020 kl. 12.07
Pressmeddelande 105/2020
EU-flaggan.

Finland har beslutat att hjälpa Grekland genom att ta emot 11 minderåriga asylsökande som är utan vårdnadshavare i det Moria-läger som förstördes av branden. Statsrådet fattade på våren beslut om att ta emot 175 asylsökande som är i en särskilt utsatt ställning i Medelhavsområdet. De 11 minderåriga asylsökande som nu ska tas emot omfattas av detta beslut.

Grekland har flyttat över 400 minderåriga asylsökande utan vårdnadshavare bort från ön Lesbos till fastlandet. I den här gruppen som flyttats till fastlandet finns också de barn som ska komma till Finland. 

- Branden i flyktinglägret Moria vara förödande eftersom förhållandena var svåra redan från förut. Beslutet om att stödja länderna i Medelhavsländerna fattades av Finlands regering i februari. Från Grekland har Finland hittills tagit emot 72 minderåriga asylsökande utan vårdnadshavare. Våra insatser har redan hjälpt både Grekland och de utsatta människorna konkret. Genom att ta emot de här 11 minderåriga barnen visar vi att vi fortsätter ge vårt stöd och verkställa regeringens beslut, säger inrikesminister Maria Ohisalo.  

Tyskland som har ordförandeskapet i EU har bett om hjälp med situationen i Grekland av de övriga medlemsländerna. 

Datumet för flyttningen bestäms senare. När de asylsökande anländer till Finland kommer de att hållas i karantänliknande omständigheter i 14 dygn.  

Mer information

Kukka Krüger, ledande sakkunnig, tfn 0 295 488 270, [email protected]