Hyppää sisältöön
Media

De nuvarande maximala förlustgränserna för Veikkaus penningspel på nätet blir permanenta

inrikesministeriet
Utgivningsdatum 18.6.2021 10.00
Pressmeddelande 75/2021
Ipad.

Den maximala förlustgränsen per dygn för Veikkaus Ab:s spel med snabbt tempo som spelas online förblir 500 euro även i fortsättningen. Den maximala förlustgränsen per månad är 2 000 euro. Inrikesministeriets förordning om detta utfärdades den 18 juni.

Våren 2020 sänktes den maximala förlustgränsen per dygn för Veikkaus spel med snabbt tempo som spelas online tillfälligt genom förordning av inrikesministeriet från 1 000 euro till 500 euro på grund av coronavirusepidemin. Giltighetstiden för den bestämmelse som ingår i förordningen har efter det förlängts till den 30 juni 2021 och nu blir bestämmelsen permanent gällande.

Spel med snabbt tempo är till exempel kasino- och penningautomatspel. Utöver den maximala förlustgränsen ska alla spelare enligt förordningen fortsättningsvis sätta upp egna förlustgränser per dygn och månad. De egna förlustgränserna kan inte vara högre än de maximala förlustgränserna. 

Målet är att förebygga skadeverkningarna av penningspel

Syftet med förlustgränserna har varit att förebygga skadeverkningarna av penningspel. Oron över de problem som spelberoendet medför har synts i vardagen, som förändrats i synnerhet på grund av coronan och som också har varit förknippad med en ökad risk för överdrivet penningspelande.

– Den sänkta maximala förlustgränsen har varit i bruk i ett år. Förlustbegränsningarna är ett bra sätt att förebygga skadeverkningar till följd av penningspel. Genom att sänka förlustgränsen bekämpas förutom spelproblem också överskuldsättning och försörjningsproblem. Jag är nöjd med att förlustgränsen per dag permanent sänks från 1 000 euro till 500 euro, säger inrikesminister Maria Ohisalo.

Den maximala förlustgränsen per dygn riktar sig mer direkt än förlustgränsen per månad till spelande som ger upphov till skadeverkningar. Att man under en kort tidsperiod eller enskilda gånger förlorar stora summor är oftare kopplat till problemspelande än att en hög konsumtion fördelar sig över en längre tidsperiod.

Ytterligare information:
Jukka Tukia, konsultativ tjänsteman, tfn 0295 488 573, [email protected]
Milja Henttonen, specialmedarbetare (förfrågningar om intervjuer med ministern), tfn 050 599 3094, [email protected]