Eurooppalaisen hybridiosaamiskeskuksen toiminta käynnistyy Helsingissä
Eurooppalaisen hybridiosaamiskeskuksen tiedote 1.9.2017
Euroopan hybridiuhkien torjunnan osaamiskeskus on saavuttanut alustavan operatiivisen toimintavalmiuden syyskuun alussa. Hybridikeskusta koskevan lain astuttua voimaan 1.7.2017 keskuksen johtajana on aloittanut VTT Matti Saarelainen. Keskus on hankkinut tilat Helsingistä, koonnut seitsemän hengen sihteeristön ja suunnitellut tämänvuotisen toiminnan.
- Hybridiuhat ovat tulleet pysyväksi osaksi Suomen ja Euroopan turvallisuusympäristöä, joten keskuksen perustaminen vastaa hyvin ajankohtaiseen haasteeseen. Heinäkuun alun jälkeen keskuksen käynnistyminen on edennyt nopeasti. Johtokunnan ensi viikolla pidettävä kokous saa katsauksen tilanteesta, toteaa hybridikeskuksen johtokunnan puheenjohtaja Jori Arvonen.
Toiminta alkaa 12 osallistujamaan, EU:n ja Naton edustajien yhteisessä käynnistysseminaarissa 6. syyskuuta Helsingissä. Seminaari kokoaa noin 100 osallistujaa. Myös keskuksen viestintäkanava (www.hybridcoe.fi) avataan toiminnan käynnistysseminaarissa. Isäntämaan edustajina käynnistysseminaarissa puhuvat ulkoministeri Timo Soini ja sisäministeri Paula Risikko. Keskuksen virallisia avajaisia vietetään 2. lokakuuta.
Keskukseen kohdistuu monenlaisia odotuksia tai mielikuvia. Hybridikeskus ei ole esimerkiksi "operatiivinen hybridisotakeskus" eikä "kyberpommien purkaja", vaan sen tavoitteena on edistää ymmärrystä valtiollisten tai ei-valtiollisten toimijoiden hybridivaikuttamisesta sekä hybridiuhkien torjunnasta. Keskuksen johtajan mukaan sillä voi nähdä kolme keskeistä roolia.
- Ensinnäkin hybridikeskus on osaamiskeskus, joka edistää hybridiuhkien torjuntaa strategisella tasolla esimerkiksi tutkimuksen ja koulutuksen avulla. Toiseksi toimintatapaan kuuluu kokonaisturvallisuuden asiantuntijoiden monikansallisten verkostojen rakentaminen. Ne voivat liittyä esimerkiksi tilannekuvatoimintaan. Kolmanneksi keskus toimii alustana EU:n ja Naton yhteistyölle yhteiskuntien haavoittuvuuksien arvioinnissa ja kriisinkestokyvyn eli resilienssin kehittämisessä, kuvaa johtaja Matti Saarelainen.
EU ja NATO osallistuvat aktiivisesti keskuksen johtokuntaan ja muuhun toimintaan. EU:n turvallisuuskomissaari Julian Kingin ja Naton tiedustelusta vastaavan apulaispääsihteeri Arndt Freytag von Loringhovenin osallistuminen 6. syyskuuta pidettävään käynnistysseminaariin viestii myös instituutioiden sitoutumisesta yhteistyöhön.
Keskuksen 12 osallistujamaata ovat Espanja, Iso-Britannia, Latvia, Liettua, Norja, Puola, Ranska, Ruotsi, Saksa, Suomi, Viro ja Yhdysvallat. EU- ja Nato-mailla on mahdollisuus liittyä keskuksen osallistujamaaksi.
Lisätietoja
kansainvälisten suhteiden päällikkö Juha Mustonen, p. 0400 252 744