Pekka Kokkonen, Somalia

Olen Pekka Kokkonen ja työskentelen tällä hetkellä YK:n operaatiossa Somaliassa (United Nations Assistance Mission in Somalia) operaation poliisiosaston apulaisjohtajana ja poliisitoiminnan koordinaattorina. Operaatio auttaa Somaliaa rauhan- ja valtion rakentamisessa antamalla tukea valtionhallinnon sekä erityisesti turvallisuus- ja oikeussektorin kehittämisessä. 

Oma työni on johtaa kansainvälistä poliisiasiantuntijoiden ryhmää ja toimia kansainvälistä apua Somalian poliisille koordinoivan työryhmän puheenjohtajana. Tärkeimmät yhteistyökumppanini ovat Somalian sisäministeriö, paikallinen poliisijohto ja useat eri kansainväliset toimijat, jotka tukevat Somalian hallinnon ja poliisitoiminnan kehittämistä.

Suomessa olen toiminut poliisissa vuodesta 1988 lähtien erilaisissa kenttätoiminnan ja rikostutkinnan tehtävissä Helsingissä ja Lahdessa. Tätä ennen olin kaksi vuotta vankeinhoidon tehtävissä. Työuraani kuuluu myös työskentely sisäministeriön poliisiosastolla. Erilaisten ammatillisten kurssien, johtamiskoulutusten ja maisteriopintojen jälkeen olen nyt viimeiset 19 vuotta työskennellyt esihenkilötehtävissä.  Nykyinen taustavirkani on Poliisiammattikorkeakoululla, poliisikoiralaitoksen päällikkönä.

Virkavuosieni aikana olen osallistunut kv. kriisinhallinnan poliisitehtäviin YK, EU ja NATO – operaatioissa Aasiassa, Afrikassa ja Lähi-Idässä. Lisäksi olen työskennellyt muutaman vuoden YK:n esikuntatehtävässä Italiassa. Oma näkemykseni on, että olen nyt 37 vuotta kestäneen uran aikana nivouttanut yhteen kotimaisen ja kansainvälisen urapolun siten, että ne ovat kumpikin tukeneet toisiaan.

Mikä motivoi sinua lähtemään kansainvälisiin työtehtäviin? Kenelle kansainvälinen ura mielestäsi sopii?

Itseäni motivoi se, että kansainväliset tehtävät tuovat hyvää vaihtelua pitkään työuraan ja kehittävät ammattitaitoa. Ulkomaan tehtävissä voi esimerkiksi saada ainutlaatuista johtamiskokemusta monikansallisten tiimien kanssa työskentelystä sekä suurten kokonaisuuksien, kuten kehittämisprojektien suunnittelusta ja toteutuksesta jollaisia ei välttämättä kotimaan tehtävissä tule eteen.

Kansainväliset tehtävät sopivat mielestäni henkilölle jolla on sopeutumiskykyä, halua oppia uutta ja toleranssia erilaisille ihmisille sekä kulttuureille. Lisäksi henkilöllä tulee olla vielä epätietoisuuden sietokykyä. Erityisesti kenttätehtävissä elinolosuhteet sekä turvallisuustilanne voivat olla hyvinkin erilaiset kotimaahan verrattuna ja kaikki asiat työpaikalla eivät ole alussa niin selkeitä ja järjestelmällisiä kuin ehkä on kotimaassa tottunut.

Mikä on ollut ulkomaan työtehtävissä parasta, entä mikä haasteellisinta?

Ammatillisesta näkökulmasta parasta minulle on ollut se, että kv. tehtävissä ollaan usein tekemisissä suurten perusasioiden kanssa. Kotimaassa poliisia tulee koko ajan hienosäätää ja kehittää paremmaksi mutta ulkomailla pääsee usein tekemisiin todella perustavaa laatua olevien asioiden kanssa kuten esimerkiksi luomaan täysin uutta poliisihallintoa alusta alkaen tai kokonaan uudistamaan olemassa olevaa. Esimerkiksi oma työni Somaliassa on liittovaltio-tyyppisen poliisihallinnon rakentamista jollaista täällä ei ole aiemmin ollut.  Yksilön näkökulmasta ulkomaan työtehtävät ovat antaneet minulla uusia elämänkokemuksia, ystäviä ja kehittäneet kielitaitoa.

Mitä kansainvälisissä työtehtävissä toimiminen on opettanut sinulle?

Kansainvälisissä tehtävissä olen saanut oppia paljon. Alkaen kielitaidosta, oppia isoista kv. organisaatioista, toimijoiden keskinäisestä koordinaatiosta, monikansallissa tiimeissä työskentelystä ja erilaisiin kulttuureihin tutustumista. Nämä kaikki seikat ovat antaneet minulle valmiuksia, joita olen voinut hyödyntää kotimaan tehtävissä.

Jokaiselta ulkomaan tehtävältä palattuani olen arvostanut kotimaata taas hieman enemmän. Meillä on Suomessa perusasiat hyvällä mallilla. Näin ei ole monellakaan alueella jossa tarvitaan kansainvälistä apua. Palattaessa kotimaahan on tärkeää asennoitua taas kotimaan kontekstiin ja vallitseviin oloihin. Jos on esimerkiksi pitkään työskennellyt toimialueella jossa turvattomuus, nälänhätä ja kuivuus vievät ihmishenkiä joka päivä, voi jollekin olla kulttuuri- ja ilmastoshokki palata julkkisjuorujen täyttämään marraskuiseen Suomeen.

Mitkä ovat mielestäsi suomalaisten vahvuudet kansainvälisissä työtehtävissä ja niihin hakeuduttaessa, entä heikkoudet?

Suomalaiset ovat kv. tehtäviin haluttuja koska meillä on hyvä koulutus ja usein laaja työkokemus. Esimerkiksi suomalainen poliisikoulutus on laaja-alaista ja antaa valmiudet tehdä niin kenttä- kuin rikostorjunnan työtäkin. Tehtävissä suomalaisia arvostetaan osaamisen lisäksi luotettavuuden ja rauhallisuuden vuoksi.

Heikkoutena on, että emme ole kovin hyviä hakijoita koska emme aina osaa tuoda esille sitä laajaa kokemusta ja koulutusta työhakemuksissa. Lisäksi suomalainen hiljainen tehokkuus voi joissakin kulttuureissa vaikuttaa jopa epäkohteliaalta.

Kansainvälisiin tehtäviin hakeutuvia neuvon panostamaan hakemuksen laadintaan, valmistautumaan haastatteluun, rohkeasti kysymään opastusta kokeneemmilta ja jatkamaan kielitaidon kehittämistä. Jo tehtäviin valittua neuvon ottamaan yhteyttä toimialueella olevaan/olleisiin työkavereihin ja perehtymään uuden organisaationsa mandaattiin sekä toimialueen olosuhteisiin. Kotiasiat kannattaa saattaa siihen kuntoon, että voi niiden puolesta lähteä. Ulkomailta käsin voi olla yllättävän hankala hoitaa keskeneräisiä kotimaan asioita.

Kuinka helppoa sisäministeriöstä/ministeriön hallinnonalalta on lähteä kansainvälisiin tehtäviin ja kannustetaanko siihen mielestäsi riittävästi?

Pidän hyvänä käytäntöä jossa kv. tehtäviltä palaava henkilö käy kotimaisen esihenkilönsä kanssa keskustelun siitä, mitä on tehnyt ulkomailla työskennellessään, mitä uutta oppinut ja miten oma organisaatio voisi mahdollisesti hyödyntää tätä hankittua osaamista. Itselläni on ollut kai hyvää tuuria koska esihenkilöni ovat tällaiset keskustelut käyneet kanssani ja muutoinkin tukeneet ammattitaitoni ja urani kehittämistä ottamalla esim. kehityskeskusteluissa huomioon mahdollisuuden hakeutua ulkomaan tehtäviin. Olemassa olevat säädökset virkavapaan myöntämisestä ja käytäntö SM:n hallinnonalalla ovat kohdaltani toimineet hyvin sujuvasti. 
 

Julkaistu 13.9.2023