Satu Koivu, Kypros

Olen Satu Koivu ja olen työskennellyt keväästä 2021 alkaen Kyproksella YK:n rauhanturvaoperaation UNFICYP poliisiasiantuntijaosaston päällikkönä. Työhöni kuuluu henkilöstöhallinnollisia esimiestehtäviä, osaamisen kehittämistä, operatiivista johtamista sekä operaation strategisen tason suunnittelua ja päätöksentekoa. 

Satu Koivu.

Oikeastaan tehtäväni vastaa varsin hyvin kotimaan tehtävääni poliisin henkilöstöpäällikkönä (poliisiylitarkastaja), jossa työ on strategisen tason suunnittelun, päätöksenteon ja ohjauksen esimiestehtävä. Erona aiempiin tehtäviini on erilainen toimintaympäristö ja kaikessa poliittinen sensitiivisyys.

Olen työskennellyt Suomen poliisissa kohta jo 35 vuoden ajan. Aloitin nuorempana konstaapelina Keravan poliisiasemalla ja hiljalleen työvuosien aikana olen edennyt urallani yhä vaativampiin tehtäviin. Viimeiset lähes 20 vuotta olen toiminut poliisin päällystötehtävissä. Eri poliisikoulutusten lisäksi olen valtiotieteen maisteri ja minulla on opettajan pedagoginen pätevyys. 

Työuraani mahtuu kokemuksia hyvin erilaisista poliisitehtävistä: operatiivista kenttätyötä, rikostutkintaa, osaamisen kehittämistä, viestintää, henkilöstöhallintoa, esimiestyötä ja strategista suunnittelua. Olen työskennellyt sekä paikallispoliisissa, Poliisiammattikorkeakoulussa että poliisin ylijohdossa Poliisihallituksessa. Lisäksi olen palvellut EU:n siviilikriisinhallintatehtävissä Palestiinassa vuosina 2010-2011 ja erilaisissa lyhytkestoisissa kv-koulutustehtävissä ja kv-työryhmissä. 

Olen kahden jo aikuisen tyttären äiti ja aviovaimo.

Mikä motivoi sinua lähtemään kansainvälisiin työtehtäviin? Kenelle kansainvälinen ura mielestäsi sopii?

Työskennellessäni aikanaan Palestiinassa havaitsin osaamiseni ja kokemukseni sekä luonteeni soveltuvan hyvin kansainväliseen työhön. Suomeen sieltä kotiutumisen jälkeen olen jatkuvasti kehittänyt osaamistani sekä saanut tehdä mielenkiintoisia kotimaan poliisitehtäviä. Perhe ja työ pitivät minut kotimaassa vuosia, vaikka minulla oli pitkään haaveena työskennellä jonain päivänä YK:lle.
 
Omalla urallani olen ollut rohkea tarttumaan erilaisiin tilaisuuksiin ja halukas oppimaan uutta. Mottoni on: ”Be brave to try, have wisdom to learn and have willpower to do”

Kansainvälisessä työyhteisössä työskentely soveltuu henkilöille, joilla on vahva perusosaaminen työstään, joustavuutta, seikkailumieltä ja halua luoda yhdessä uutta. YK:lla, EU:lla ja monella muulla kv-toimijalla on valtavasti erilaisia tehtäviä tarjolla niin siviileille, poliiseille kuin sotilaille. 

Mikä on ollut ulkomaan työtehtävissä parasta, entä mikä haasteellisinta?

Minulla on työntekijöitä tällä hetkellä 18 eri YK:n jäsenvaltiosta ympäri maailmaa. Tuo monikulttuurisuus työyhteisössä rikastuttaa valtavasti työarkea. Voit sekä oppia uutta, että jakaa omaa osaamistasi. Parhaita kokemuksia on, kun onnistutaan porukalla saavuttamaan tavoitteita - niin pieniä kuin suuriakin. Ikävimpiä tilanteita on lähettää työntekijä takaisin kotimaahansa, jos hänen työ ei suju toivotulla tavalla.

Työsuhteeni täällä jatkuu kevääseen 2024 saakka ja olen työhöni hyvin motivoitunut ja sitoutunut. En sulje pois ajatusta työskennellä uudelleen kansainvälisissä tehtävissä tämän tehtävän jälkeen uudelleen – aika näyttää. Kansainväliset tehtävät ovat usein määräaikaisia ja niiden luonteeseen kuuluu aina paluu kotimaan tehtäviin. Maailmalta on paljon ”repussa” tuotavaa kotimaan tehtäviin. Poliisityössä koen, että on välttämätöntä työskennellä myös kotimaassa eri komennusten välissä. Muutoin helposti putoaa pois kotimaan poliisityön arjesta ja nopeasti ei enää riita ammennettavaa kv-kentilläkään. 

Mitä kansainvälisissä työtehtävissä toimiminen on opettanut sinulle? 

Työ on työtä riippumatta missä sitä tehdään. Kansainvälisessä työyhteisössä työskentely vaatii vuorovaikutus- ja neuvottelutaitoja, toisten mielipiteiden kunnioitusta, luottoa omaan osaamiseen ja periksiantamattomuutta. Joustava asenne ja vahva motivaatio omaan työhön kantaa pitkälle. Paikallisten ihmisten kanssa olen oivaltanut, kuinka tärkeää on heidän kunnioitus, luottamukselliset suhteet ja ystävyys, jotta asioita saadaan edistettyä ja ratkaisuja löydetään yhdessä. Itse uskon, että pienin askelin etenemisellä kuljetaan kohti ratkaisuja.

Kansainvälisistä tehtävistä saa itselleen ystäviä ympäri maailmaa ja kollegoilta oppii valtavasti uutta jatkuvasti. Läheltä koetut konfliktit lisäävät arvostusta kotimaan vakauteen ja turvallisuustilanteeseen. Viimeaikaisten maanjäristysten kokeminen täällä on ollut itselle uusi mieleenpainuva asia. Sitä tuntee itsensä hyvin pieneksi luonnon voimien edessä.

Kotimaahan palatessa on hyvä tunnistaa, että elämä on kotimaassa jatkunut ja moni asia on poissaollessasi muuttunut. Esimiestyössä muistan viime komennukselta palattuani käyttäneeni valtavasti aikaa kuroakseni kiinni kaikkea sitä, mitä Suomen poliisityössä oli poissaoloni aikana muuttunut. Illat kuluivat pitkälti tutustuessa uuteen lainsäädäntöön ja muuttuneisiin käytäntöihin. Äitinä myös lasten kasvaminen pikkutytöistä nuoriksi naisiksi oli pienoinen yllätys ja vaati sopeutumista. Olen onnekas, että minulla on aina ollut vahva kodin ja läheisten tuki työlleni.

Mitkä ovat mielestäsi suomalaisten vahvuudet kansainvälisissä työtehtävissä ja niihin hakeuduttaessa, entä heikkoudet? 

Suomalaisia on palvellut rauhanturvaajina ja erilaisissa sotilaallisissa ja siviilikriisinhallinnan tehtävissä sekä muissa kv-tehtävissä jo pitkään. Suomen lippu tunnistetaan maailmalla hyvin ja suomalaisiin on totuttu. Meitä pidetään ahkerina työntekijöinä, luotettavina kumppaneina sekä suorapuheisina ystävinä. Omassa roolissani toivon välittäväni viestiä vahvasta ammattitaidosta ja reilusta ja oikeudenmukaisesta esimiestyöstä.
 
Suomalaisten suoraviivaisuus ja suorapuheisuus voidaan nähdä joissain kulttuureissa myös epäkohteliaisuutena. Erilaisissa kulttuureissa työskentely vaatii omaa uudelleen asennoitumista ja erilaisuuden kunnioitusta, ja diplomatiataidot ovatkin maailmalla tarpeen. 

Mikäli työ kansainvälisessä organisaatiossa kiinnostaa, niin hakeudu rohkeasti ja ole valmis tekemään paljon töitä unelmiesi eteen! Usko omiin vahvuuksiisi ja osaamiseesi. Oma vinkkini on, että etsi sellainen kv-tehtävä, jonka vaatimukset ovat ”match” juuri sinun osaamisesi ja kokemustesi kanssa. Näin onnistut tulevassa työssä ja se on palkitsevaa sekä sinulle että työnantajallesi.

Kuinka helppoa sisäministeriöstä/ministeriön hallinnonalalta on lähteä kansainvälisiin tehtäviin ja kannustetaanko siihen mielestäsi riittävästi?

Työnantajani on tukenut minua työurallani osaamiseni kehittämisessä ja yhdessä esimiesteni kanssa etsimme kv-tehtävään hakeutumiselle sopivaa ajanjaksoa. Kyproksen tehtävän avauduttua tartuin tilaisuuteen.

Koen saaneeni vahvan tuen sekä kannustusta omasta työyhteisöstäni kansainvälisiin tehtäviin hakeutumisessa. Virkavapaus sujui joustavasti, vaikka koronan aikana lähtöpäiväkin muuttui muutamaan otteeseen. Virkavapausasiat ovat hoituneet sujuvasti myös täältä käsin työsuhteeni jatkuessa Kyproksella.

Mielestäni on erittäin tärkeää, että kansainvälisiin tehtäviin lähtöä suunnitellaan ja valmistellaan oman työnantajan kanssa yhdessä. Samoin yhteydenpito maailmalta kotimaan työpaikalle on antoisaa ja palkitsevaa kaikille osapuolille. Sekä poliisiylijohtaja että ulkoministeriön edustajia on vieraillut operaatiossamme ja tavannut suomalaisia työntekijöitä täällä. Kotimaan toimijoiden vahvalla taustatuella on suuri merkitys meille kv-tehtävissä palveleville.
 

Julkaistu 12.6.2023