Hyppää sisältöön
Media

Hyvinvointialueiden kysely: Alueet aloittivat toimintansa, siirtymä sujui suunnitelmien mukaan

sisäministeriösosiaali- ja terveysministeriövaltiovarainministeriö
Julkaisuajankohta 4.1.2023 10.25
Tiedote
Mies astuu sisään terveyskeskukseen

Sosiaali- ja terveyspalvelut sekä pelastustoimi siirtyivät kunnilta ja kuntayhtymiltä hyvinvointialueiden vastuulle 1.1.2023. Siirtymä on sujunut pääsääntöisesti hyvin kaikilla alueilla ja suurimmilta haasteilta on toistaiseksi vältytty.

Sosiaali- ja terveysministeriö toteutti alueille kyselyn, jossa kartoitettiin palveluiden siirtymiseen liittyviä riskejä ja huolenaiheita sekä onnistumisia. 

Yleistunnelma järjestämisvastuun siirron jälkeen on alueilla rauhallinen: siirtymä on sujunut suunnitellusti ja havaitut ongelmat on saatu ratkaistua. Häiriöt ovat liittyneet lähinnä tukipalveluihin sekä tietotekniikkaan ja tietojärjestelmiin. Potilasturvallisuus ei ole vaarantunut ja palvelut on saatu hoidettua normaaliin tapaan. Pelastustoimen tehtävistä ja palveluista on kyetty huolehtimaan normaalisti.

Hyvinvointialueiden valmisteluhenkilöstö on ollut tyytyväinen siitä, että pitkä odotus on nyt päättynyt ja pysyvät organisaatiot ovat aloittaneet toimintansa. Kyselyn mukaan luottamus henkilöstön ja johdon osaamiseen on korkealla ja mukana on ollut kiireestä huolimatta myös yhdessä tekemisen iloa.

Mahdollisia häiriöitä tai viiveitä palveluissa voi kuitenkin esiintyä vielä tulevina viikkoina. Sosiaali- ja terveysministeriö, valtiovarainministeriö ja sisäministeriö käyvät tulevina viikkoina kaikkien hyvinvointialueiden, Helsingin kaupungin ja HUS-yhtymän kanssa tilannekuvakeskustelut siirtymän onnistumisesta ja mahdollisista häiriötilanteista.

Lisätietoja

osastopäällikkö Kari Hakari, sosiaali- ja terveysministeriö, p. 0295 163 642
muutosjohtaja Ville-Veikko Ahonen, valtiovarainministeriö, p. 0295 530 066 
pelastusylijohtaja Kimmo Kohvakka, sisäministeriö, p. 0295 488 400

Sähköpostit ovat muotoa [email protected]