Esiselvitys kartoitti järjestelmiä, joilla ilman oleskeluoikeutta oleva voi ilmoittaa rikoksista
Sisäministeriön teettämä esiselvitys kartoitti niin sanottuja turvallisen ilmoittamisen järjestelmiä, joilla ilman oleskeluoikeutta maassa olevat rikoksen uhrit ja todistajat voisivat ilmoittaa rikoksista. Esiselvityksen toteutti Turun yliopisto.
Selvityksessä tarkastellaan Suomen nykyistä järjestelmää, turvallisen ilmoittamisen kansainvälisiä malleja ja arvioidaan erilaisten turvallisen ilmoittamisen järjestelmien soveltuvuutta Suomeen. Vastaavista järjestelmistä käytetään myös nimitystä palomuuri.
Turvallisen ilmoittamisen järjestelmien tarkoituksena on helpottaa ilman oleskeluoikeutta maassa olevien rikosten uhrien ja todistajien asiointia viranomaisen kanssa ja parantaa siten rikosten ilmituloa. Järjestelmä mahdollistaisi rikoksista ilmoittamisen poliisille ilman, että ilmoittaminen johtaisi maasta poistamiseen.
Suomessa ei ole käytössä yleistä turvallisen ilmoittamisen järjestelmää muiden rikosten kuin ihmiskaupan sekä erityisen työperäisen hyväksikäytön uhreille. Ilman oleskeluoikeutta oleva voi ilmoittaa rikoksesta poliisille, mutta rikokset voivat jäädä raportoimatta, koska ilmoittamiseen liittyy pelko maasta poistamisesta.
Kansainvälisesti käytössä on useita erilaisia malleja
Kansainvälisesti turvallisen ilmoittamisen järjestelmiä on toteutettu useilla tavoilla, joita esiselvitys tarkemmin tarkastelee.
Yleisesti ottaen järjestelmää on mahdollista säädellä vaikuttamalla poliisin oikeuteen tutkia henkilön maassa oleskelun edellytyksiä, viranomaisten väliseen tiedonkulkuun tai rajoittamalla viranomaista panemasta täytäntöön maasta poistamiseen liittyviä toimenpiteitä. Selvitys tuo esille yhtenä vaihtoehtona uuden oleskelulupaperusteen ilman oleskeluoikeutta olevalle henkilölle, jota kuullaan rikosasiassa asianomistajana tai todistajana.
Selvityksen mukaan kattavin turvallisen ilmoittamisen järjestelmä yhdistäisi useampaa eri mallia. Suomessa järjestelmän käyttöönotto edellyttäisi lisäselvityksiä ja lainsäädäntömuutoksia.
Esiselvityksen mukaan järjestelmän toimivuuden kannalta on tärkeää, että se olisi rikosten uhreille ja todistajille ennakoitava. Lisäksi uhreille ja todistajille suunnatuilla tukipalveluilla voidaan madaltaa kynnystä ilmoittaa rikoksista.
Esiselvityksessä ilmitulleita tietotarpeita tullaan sisäministeriössä jatkoselvittämään.
Taustalla laittoman maahantulon ja maassa oleskelun vastainen toimintaohjelma
Laittoman maahantulon ja maassa oleskelun vastaisessa toimintaohjelmassa linjattiin, että palomuurin tai vastaavien menettelyjen soveltuvuutta Suomeen arvioidaan muiden maiden kokemuksia hyödyntäen.
Toimintaohjelma päivitettiin hallitusohjelman mukaisesti toukokuussa 2021. Ohjelman tarkoitus on vaikuttaa kokonaisvaltaisesti laittomaan maahantuloon ja maassa oleskeluun, rajat ylittävään rikollisuuteen sekä siihen, että Suomeen ei syntyisi virallisen yhteiskunnan ulkopuolista varjoyhteiskuntaa.
Lisätiedot:
Turun yliopisto, oikeusnotaari Nea Peltoniemi, p. 046 963 8925, [email protected] (selvitys)
poliisitarkastaja Joni Länsivuori, p. 0295 488 582, [email protected] (laittoman maahantulon ja maassa oleskelun ohjelma)
Laittoman maahantulon ja maassa oleskelun vastainen toimintaohjelma vuosille 2021–2024