Hyppää sisältöön
Media

Henkilökorttien maksuihin muutoksia 2.8.2021 alkaen

sisäministeriö
Julkaisuajankohta 13.7.2021 13.00
Tiedote 89/2021

Sisäministeriö on antanut asetuksen, jolla muutetaan henkilökortin maksuja. Henkilökortin hinta nousee viidellä eurolla 2.8.2021 alkaen. Alaikäisen henkilökortin ja väliaikaisen henkilökortin maksuihin tulee yhden euron korotus.

Perinteisen käyntiasioinnin kautta vireille laitetun henkilökortin maksu nousee 55 eurosta 60 euroon. Myös sähköisesti haetun henkilökortin hinta nousee 5 euroa eli 54 euroon. Henkilökortin hinta on kuitenkin edelleen jatkossakin 8 euroa halvempi, jos sen hankkii passin kanssa samalla kertaa. 

Alaikäisen henkilökortin ja väliaikaisen henkilökortin maksuihin tulee yhden euron korotus.

Muutoksen taustalla on Euroopan Unionin ID-asetus

Henkilökorttien maksujen korotukset johtuvat siitä, että Euroopan Unionin ID-asetuksen johdosta henkilökorttilakiin on tehty täydentäviä muutoksia. Henkilökortin siruun talletetaan vastaisuudessa hakijan kasvokuvat ja sormenjäljet. 

Henkilökorttilain muutosten myötä henkilökorttiin tulee Digi- ja väestötietoviraston (DVV) uusi biovarmenne nykyisen kansalaisvarmenteen lisäksi. Biovarmenteen lisäksi lisäkustannuksia aiheutuu lakimuutoksen myötä tehtävästä kortin ulkoasun uudistamisesta ja työn lisäyksestä sormenjälkien ottamiseksi. 

Henkilökortin hakija maksaa henkilökortista poliisille. Poliisi tilittää varmenteiden maksut Digi- ja väestötietovirastolle. 

Sisäministeriön asetus poliisin suoritteiden maksullisuudesta tarkistetaan vuosittain. Lain mukaan perittävän maksun tulee vastata suoritteen tuottamisesta valtiolle aiheutuvien kokonaiskustannusten määrää.

Lisätietoja:
Poliisijohtaja Stefan Gerkman, [email protected], 0295 488 552