Hyppää sisältöön
Media

Lakiehdotus katsomoturvallisuudesta etenee eduskunnan käsiteltäväksi

sisäministeriö
Julkaisuajankohta 8.4.2021 13.50
Tiedote 41/2021
Jalkapalloilijoita potkimassa jalkapalloa.

Valtioneuvosto antoi 8.4. eduskunnalle hallituksen esityksen jalkapallo-otteluiden ja muiden urheilutilaisuuksien turvallisuudesta, turvatoimista ja palveluista. Esityksellä on tarkoitus saattaa voimaan Euroopan neuvoston yleissopimus katsomoturvallisuuden tehostamiseksi. Esityksessä ehdotetaan myös kokoontumislain muuttamista.

Euroopan neuvoston yleissopimuksen tavoitteena on luoda turvallinen ja häiriötön ympäristö sekä myönteinen tunnelma jalkapallo-otteluissa ja muissa urheilutilaisuuksissa. 

– Yleissopimuksen mukaan tilaisuuksien järjestämisessä tulee huomioida samanaikaisesti toimet, joissa otetaan huomioon osallistujien terveyden ja hyvinvoinnin turvaaminen, tapahtuman häiriötön sujuminen ja mukavan tunnelman luominen. Tähän päästään muun muassa ajantasaistamalla määräyksiä, jotka koskevat tapahtumien turvatoimia ja yleistä järjestystä ja turvallisuutta, kertoo neuvotteleva virkamies Jouko Huhtamäki sisäministeriöstä.

Edellinen yleissopimus on vuodelta 1985. Uuden yleissopimuksen tavoitteena on parantaa katsojien turvallisuutta huomioimalla edellisen yleissopimuksen voimaantulon jälkeen saadut kokemukset ja hyvät käytänteet, joita urheilutilaisuuksien järjestämisestä ja turvallisuudesta on saatu. Tapahtumiin liittyvät eri sidosryhmät otetaan myös aiempaa laajemmin mukaan tavoitteen saavuttamiseksi. 

Lisäksi kokoontumislakia on tarkoitus muuttaa siten, että yleissopimuksen tarkoittamien tilaisuuksien yhteydessä olisi huomioitava tietyt yleissopimuksen turvallisuus- ja pelastussuunnittelusäännökset. 

Valtioneuvosto on antanut esityksen torstaina 8.4. eduskunnan käsiteltäväksi.

Lisätietoja:
neuvotteleva virkamies Jouko Huhtamäki, p. 0295 488 556, [email protected]