Hyppää sisältöön
Media

Lakiehdotus katsomoturvallisuudesta lausuntokierrokselle

sisäministeriö
Julkaisuajankohta 2.12.2020 10.54
Tiedote 152/2020
Jalkapalloilijoita.

Sisäministeriö on lähettänyt lausunnoille hallituksen esitysluonnoksen jalkapallo-otteluiden ja muiden urheilutilaisuuksien turvallisuudesta, turvatoimista ja palveluista. Esityksellä saatettaisiin voimaan Euroopan neuvoston yleissopimus katsomoturvallisuuden tehostamiseksi ja muutettaisiin kokoontumislakia.

Yleissopimuksen tavoitteena on luoda turvallinen ja häiriötön ympäristö sekä myönteinen tunnelma jalkapallo-otteluissa ja muissa urheilutilaisuuksissa.

Yleissopimuksen mukaan tilaisuuksien järjestämisessä tulee huomioida samanaikaisesti osallistujien terveyden ja hyvinvoinnin turvaamiseen, tapahtuman häiriöttömään sujumiseen sekä mukavan tunnelman luomiseen tähtäävät toimet. Keinoina ovat muun muassa määräykset turvatoimien sekä yleisen järjestyksen ja turvallisuuden ylläpitämisen osalta.

Yleissopimuksen tavoitteena on parantaa katsojien turvallisuutta huomioimalla edellisen, vuonna 1985 tehdyn yleissopimuksen voimaantulon jälkeen saadut kokemukset ja hyvät käytänteet urheilutilaisuuksien järjestämisestä ja turvallisuudesta.

Lisäksi kokoontumislakia on tarkoitus muuttaa siten, että yleissopimuksen tarkoittamien tilaisuuksien yhteydessä olisi huomioitava tietyt yleissopimuksen turvallisuus- ja pelastussuunnittelusäännökset.

Lausuntokierros päättyy 18. tammikuuta 2021.

Lisätietoja
neuvotteleva virkamies Jouko Huhtamäki, p. 0295 488 556, [email protected]