Hyppää sisältöön
Media

Lakimuutos karkottamispäätösten täytäntöönpanon nopeuttamisesta voimaan

sisäministeriö
Julkaisuajankohta 15.11.2018 15.07
Tiedote 129/2018

Maasta karkottamista koskevien päätösten täytäntöönpanoa nopeutetaan. Tietyt yleiseen järjestykseen ja turvallisuuteen liittyvät karkottamispäätökset voidaan panna täytäntöön 30 päivän kuluttua tiedoksiannosta, ellei hallinto-oikeus ole kieltänyt täytäntöönpanoa. Karkottamismenettelyä käytetään maasta poistamiseen silloin, kun henkilöllä on tai on ollut oleskelulupa Suomessa tai EU-kansalaisen oleskelu on rekisteröity.

Valtioneuvosto esitti ulkomaalaislain muutoksen vahvistamista 15. marraskuuta ja tasavallan presidentin on tarkoitus vahvistaa lainmuutos 23. marraskuuta.

Tällä hetkellä karkottamispäätöksiä ei voi panna täytäntöön ennen kuin ne ovat lainvoimaisia vaikka taustalla olisi yleiseen järjestykseen ja turvallisuuteen liittyviä seikkoja. Lainmuutoksen kohteena olevia karkottamispäätöksiä koskevat valitukset käsitellään kiireellisinä hallinto-oikeuksissa.

Lainmuutoksen taustalla on pääministeri Sipilän hallitusohjelma, jonka mukaan törkeisiin rikoksiin syyllistyneiden, rikoksen uusijoiden ja yleiselle järjestykselle vaarallisten henkilöiden maasta poistamista nopeutetaan.

Muutos ei koske esimerkiksi turvapaikanhakijoiden käännyttämistä

Lainmuutos ei koske ulkomaalaisten käännyttämistä. Käännyttämismenettelyä käytetään silloin, kun ulkomaalaisella ei ole ollut oleskelulupaa Suomessa. Muut kuin turvapaikanhakijoita koskevat käännytyspäätökset voidaan panna täytäntöön välittömästi. Turvapaikanhakijoiden osalta käännytyspäätöksissä Suomea sitoo EU:n turvapaikkamenettelydirektiivi ja tuleva turvapaikkamenettelyasetus.

Ulkomaalaislain muutos tulee voimaa 1.1.2019.

Lisätietoa hankkeesta

Lisätietoja

lainsäädäntöneuvos Tiina Sinkkanen, p. 0295 488 626, [email protected] ja johtava asiantuntija Kukka Krüger, p. 0295 488 270, [email protected]