Hyppää sisältöön
Media

Liikkumis- ja oleskelurajoituksista annettuun asetukseen lisätään uusia kohteita

sisäministeriö
Julkaisuajankohta 17.3.2022 9.33
Uutinen

Sisäministeriö on asettanut hankkeen, jonka tarkoituksena on tarkastella uusien kohteiden lisäämistä sisäministeriön liikkumis- ja oleskelurajoituksista annettuun asetukseen. Asetukseen on esitetty lisättäväksi muun muassa valvomattomia lentopaikkoja. Esityksiä on arvioitu tulevan eri toiminnanharjoittajilta noin 120.

Poliisilain nojalla annettavalla sisäministeriön asetuksella voidaan rajoittaa liikkumista tai oleskelua kohteessa tai sen ympäristössä kohteesta aiheutuvan tai siihen kohdistuvan vaaran vuoksi. Rajoitusalueella liikkuminen ja oleskelu on kielletty ilman alueen toiminnanharjoittajan antamaa lupaa.  Rajoituksen rikkomisesta voidaan tuomita sakkoon.

Voimassaolevassa asetuksessa liikkumista ja oleskelua on rajoitettu muun muassa lentopaikkojen, satamien, vankiloiden, muuntoasemien, voimalaitosten ja tehtaiden alueilla. Nykyisessä asetuksessa on yhteensä 130 kohdetta.

Rajoitusten tarkoituksena on turvata kohteessa tapahtuvaa toimintaa tai siellä olevaa omaisuutta tai suojata ulkopuolisia ja kohteessa oleskelevia ihmisiä. Liikkumis- ja oleskelurajoitusten alaiset kohteet ovat usein turvallisuudelle hyvin vaarallisia ja niillä liikkuminen edellyttää alueen perusteellista tuntemista. Asetuksessa edellytetään, että rajoituksen alainen kohde merkitään selkeästi ja tarvittaessa aidataan.

Sisäministeriön asetus liikkumis- ja oleskelurajoituksista tuli voimaan 1.1.2014, ja sitä on sen jälkeen muutettu neljä kertaa.

Lisätietoja:
erityisasiantuntija Sanna Leinonen, p. 0295 488 458, [email protected]