Ministeri Risikko: Ankkuri on tehokas malli myös väkivaltaisen radikalisoitumisen torjunnassa
- Ankkurityötä on tehty monella paikkakunnalla jo pitkään hyvin tuloksin. Toimintaa kehitetään nyt niin, että voidaan puuttua myös uusiin uhkiin, jotka vaikuttavat nuorten elämässä. Näistä ajankohtaisin on väkivaltainen radikalisoituminen ja ääriliikkeet. Kaikki väkivaltaisesti radikalisoituneet eivät ole nuoria, mutta moni heistä on nuori, sanoi sisäministeri Paula Risikko Poliisiammattikorkeakoululla järjestetyssä Ankkuriseminaarissa Tampereella 7.2.
Alttiimpia väkivaltaisten ääriliikkeiden kutsulle ovat nuoret, joilla ei ole ympärillä turvallisia aikuisia ja joilla on ongelmia perheessä, esimerkiksi turvattomuutta ja syrjäytymistä. Ankkurimallissa poliisi, sosiaalityöntekijä, psykiatriaan erikoistunut sairaanhoitaja ja nuorisotyöntekijä työskentelevät yhdessä auttaakseen nuoria, jotka oireilevat rikoksilla. Vaikka malli on valtakunnallinen, Ankkuritoiminta mukautuu kunkin alueen erityispiirteisiin.
- Olen erittäin iloinen siitä, että useampi kaupunki on määrätietoisesti ryhtynyt edistämään Ankkuritoimintaa. Syynä tähän on varmasti se, että tieto toiminnan tuloksellisuudesta on lisääntynyt. Nämä hyvät esimerkit kannustavat myös niitä kuntia, jotka ehkä vielä epäröivät, toteaa Risikko.
Poliisiammattikorkeakoulun seminaariin kokoontuu 7.-8.2. noin 130 ammattilaista. Tavoitteena on saattaa kaikki Ankkuritoimijat yhteen sekä jakaa tietoa ja kokemuksia niin onnistumisista kuin haasteista. Tarkoitus on myös sopia siitä, miten työssä edetään yhteisvoimin. Hallitus on osoittanut Ankkuritoimintaan lisärahoitusta, jonka Poliisihallitus on jakanut poliisilaitoksille.
Tiistaina 7.2. julkaistiin väkivaltaisen ekstremismin tilannekatsaus, jossa kuvataan vuoden 2016 kehitystä. Katsauksessa todetaan, että väkivaltainen radikalisoituminen, ekstremismi ja ääriliikkeiden toiminta ovat tulleet Suomessa aiempaa näkyvämmiksi. Nyt myös Ankkuritoiminta vastaa omalta osaltaan tähän haasteeseen.
Väkivaltaisen ekstremismin tilannekatsaus 1/2017
http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-324-123-7
Lisätietoja:
kehittämispäällikkö Tarja Mankkinen, 0295 488 370, [email protected]