Pelastuslaitosten palvelutasopäätöksille haetaan yhtenäistä sisältöä ja rakennetta
Pelastustoimen palvelutasopäätösten sisältöön ja rakenteeseen haetaan yhtenäistä pohjaa. Pelastustoimen uudistushankkeen palvelutasopäätöstyöryhmä asetettiin 16. lokakuuta ja sen tulee saada työnsä valmiiksi toukokuun 2018 loppuun mennessä.
Palvelutasopäätös on tärkeä työkalu pelastuslaitoksen toiminnan suunnittelussa ja sisäministeriön valtakunnallisen ohjauksen toteuttamisessa. Siinä määritellään, mitä palveluja pelastuslaitos tarjoaa ja miten ne toteutetaan. Palvelutason pitää vastata alueen paikallisiin tarpeisiin ja uhkiin. Vuoden 2020 alusta pelastuslaitoksen palvelutasosta päättää maakunta, mutta sisäministeriö arvioi ja ohjaa pelastuslaitosten palvelutasopäätösten sisältöä.
- Nykyään pelastuslaitosten palvelutasopäätökset eivät kulje ajallisesti samassa rytmissä ja ne poikkeavat myös sisällöltään ja rakenteeltaan suuresti toisistaan. Jatkossa palvelutasopäätökset on tehtävä kaikille pelastuslaitoksille suurin piirtein samaan aikaan, koska rahoitusta koskevat ratkaisut tehdään kaikille maakunnille joka vuosi osana julkisen talouden suunnitelmaa. Yhtäaikaisuus mahdollistaa myös valtioneuvoston tekemien pelastustoimen linjausten ottamisen palvelutasossa huomioon. Yhtenäinen rakenne ohjaa päättämään niistä asioista, joita pelastuslaissa edellytetään. Samalla helpottuu palvelutason arviointi sisäministeriössä, sanoo työryhmän puheenjohtaja, hankejohtaja Taito Vainio.
Työryhmä määrittelee myös palvelutasoa kuvaavat mittarit, joita voidaan käyttää maakuntien pelastustoimen palvelujen arvioinnissa ja tarvittavan rahoitustason määrittämisessä. Työryhmä arvioi muun muassa Pelastusopistolla juuri valmistuneen Pelastustoimen indikaattorit -hankkeen tulokset. Tavoitteena on valita alustava mittarivalikoima palvelutason arviointiin.
Työryhmän puheenjohtajana toimii hankejohtaja Taito Vainio, ja työryhmä koostuu pelastuslaitosten, Aluehallintoviraston ja sisäministeriön asiantuntijoista.
Lisätietoja
hankejohtaja Taito Vainio, p. 0295 488 423, [email protected]