Hyppää sisältöön
Media

Selvitys maahanmuuttohallinnon rakenteista auttaa kehittämään parasta mahdollista mallia

sisäministeriö
Julkaisuajankohta 20.12.2022 12.33
Tiedote

Sisäministeriö teettää ulkopuolisen selvityksen maahanmuuttohallinnon järjestämisestä. Selvitys teetetään hallituksen johtoviisikon toimeksiannosta. Sen tarkoitus on antaa kokonaiskuva maahanmuuttoa koskevasta lainsäädännöstä, maahantuloon ja maassa oleskeluun liittyvistä prosesseista sekä kansallisten viranomaisten rooleista.

Etenkin Maahanmuuttoviraston rakenteet ja toimintatavat ovat herättäneet keskustelua. Virastossa on jo käynnissä laajoja uudistuksia, mukaan lukien toimintakulttuurin muutos.

–  Maahanmuuttoviraston muutosprosessin ja poliittisen päätöksenteon tueksi tuotetaan nyt lisätietoa siitä, millainen viranomaismalli parhaiten tukisi kokonaisvaltaista maahanmuuttopolitiikkaa ja takaisi sujuvan palvelukokemuksen maahantulon syystä riippumatta, kertoo ylijohtaja Minna Hulkkonen.

Selvityksessä käsitellään maahanmuuttohallintoa niin Suomessa kuin vertailumaissa, joita ovat Ruotsi, Tanska ja Saksa. Selvityksen laatii varatuomari Pekka Järviö, jolla on laaja kokemus eri hallinnonalojen toiminnasta. Työ on jo aloitettu, ja se valmistuu helmi–maaliskuussa 2023.

Työ- ja elinkeinoministeriö on käynnistämässä selvitystä siitä, millaiset viranomaisrakenteet ja eri hallinnonalojen toimijoiden yhteistyö parhaiten tukevat työ- ja koulutusperusteisen maahanmuuton onnistunutta lisäämistä. Ministeriöiden selvitykset laaditaan yhteistyössä siten, että johtopäätöksistä muodostuu kokonaisvaltainen käsitys maahanmuuttohallinnon järjestämistavoista.

Lisätietoja:

maahanmuuttojohtaja Sanna Sutter, p. 0295 488 200, [email protected]