Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt Media

Virtuaalivappu.fi kerää yhteen verkon viihdyttävimmät vapputapahtumat
Sisäministeri Ohisalo: Tänä vuonna vappua vietetään kotona

Sisäministeriö
24.4.2020 12.40
Tiedote 31/2020

Sisäministeriö ja poliisi ovat käynnistäneet #virtuaalivappu-kampanjan, joka kannustaa ihmisiä viettämään vappua perinteistä poiketen verkossa ja kokoontumisrajoituksia noudattaen. Tarkoituksena on tarjota ihmisille vaihtoehtoisia tapoja viettää vappua yhteisöllisesti mutta lähikontakteja välttäen. Verkon vapputapahtumat löytyvät osoitteesta virtuaalivappu.fi.

– Vappu on perinteisesti juhla, jota vietetään yhdessä ja ulkona. Nyt koronavirusepidemian ja kokoontumisrajoitusten takia tämä ei ole mahdollista. Vaikka tänä vuonna vappupiknik puistossa tai Mantan lakitus Kauppatorilla jäävät väliin, se ei tarkoita sitä, etteikö vappua voisi juhlistaa muilla tavoin. Vappua ei ole peruttu – sitä vietetään nyt kotona ja virtuaalisesti, sisäministeri Maria Ohisalo sanoo.

Luvassa ohjelmaa karanteenikonserteista siman maistajaisiin

Ihmisiä kannustetaan tänä vuonna viettämään vappu kotona; juomaan simaa sohvalla, pitämään piknik parketilla ja puhaltamaan serpentiinit parvekkeella. Kampanjan tueksi on mukaan otettu sosiaalisen median vaikuttajia, jotta viesti fyysisten vappukokoontumisten välttämisen tärkeydestä saavuttaisi eri kohderyhmät. Mukana on etenkin nuorten mutta myös muiden ikäluokkien ja eri elämäntilanteissa olevien ihmisten suosimia vaikuttajia.

Virtuaalivappu.fi-sivustolle kerätään tulevan viikon aikana vapun viihdyttävimmät ajanviettovinkit vappuaatolle ja vapun päivälle. Artistit, vaikuttajat, opiskelijajärjestöt, yhteisöt, yritykset ja kaupungit sekä kunnat voivat ilmoittaa mukaan ilmaisia, kaikille avoimia vappu-livelähetyksiään.

Mukaan on lähtenyt jo kymmeniä some-vaikuttajia ja tarkoitus on kerätä sivustolle mahdollisimman paljon erilaisia tapahtumia. Oman livelähetyksensä on suunnitellut muun muassa tubettaja-artisti Tuure Boelius, joka kannustaa seuraajiaan virtuaalivapun viettoon niin Instagramissa kuin TikTokissa. Mukana ovat myös instagram-vaikuttajat Hanna Sumari, Juhani Koskinen, Päivi Sappinen, Emmi Nuorgam, Hanne Kettunen, Inari Fernandéz, Dosdela, Joonas Pesonen sekä A-lapset.

Kokoontumisrajoitusten tarkoituksena on suojella ihmisiä koronaviruksen leviämiseltä

Kampanjan taustalla on viranomaisten huoli kokoontumisrajoitusten noudattamisesta vappuna. Poliisi valvoo vappuna näkyvästi kokoontumis- ja ravitsemisliikkeitä koskevien rajoitusten noudattamista, mutta vastuu rajoitusten noudattamisesta ja vastuullisesta käyttäytymisestä on ihmisillä itsellään. Kaikkien fyysisten kontaktien tulee nyt olla minimissä vaikka laki niitä ei suoraan kieltäisikään.

– Monille juuri juhlapäiviin liittyvät sosiaalisten kontaktien rajoitukset ovat vaikeita. On kuitenkin tärkeä muistaa, miksi rajoitukset ovat voimassa: niillä suojellaan elämää ja terveyttä, riskiryhmiä ja meitä kaikkia. Näyttää siltä, että voimassa olevat rajoitukset ovat tehonneet ja tästä kiitos kuuluu kaikille vastuullisesti toimiville suomalaisille ja Suomessa asuville. Tilanne voi kuitenkin muuttua nopeastikin, jos rajoituksia ei noudateta. Koronavirus leviää nimenomaan silloin, kun vietetään yhdessä aikaa lähietäisyydellä, ministeri Ohisalo muistuttaa.

Kampanjassa ovat mukana myös muut sisäasiainhallinnon viranomaiset ja valtioneuvosto. Virtuaalivappu-konsepti on luotu yhdessä vaikuttajamarkkinointiyritys PING Helsingin kanssa.

Lisätietoja:

virtuaalivappu.fi, [email protected]