Hoppa till innehåll
Statsrådet och ministerierna Media

Virtuaalivappu.fi samlar de mest underhållande valborgsevenemangen på webben
Inrikesminister Ohisalo: I år firar vi valborg hemma

Inrikesministeriet
24.4.2020 12.40
Pressmeddelande 31/2020

Inrikesministeriet och polisen har inlett kampanjen #virtuaalivappu som uppmuntrar människor att i år frångå traditionen och fira valborg virtuellt och minnas begränsningarna som gäller sammankomster. Avsikten är att föreslå alternativa sätt att fira valborg tillsammans, men utan närkontakter. De virtuella valborgsevenemangen finns på adressen virtuaalivappu.fi.

– Valborg är av tradition en högtid som man firar tillsammans och utomhus. Nu är det här inte möjligt på grund av coronavirusepidemin och begränsningarna av sammankomster. Även om man i år missar valborgspicknicken i parken eller kröningen av Havis Amanda på Salutorget betyder det inte att man inte kan fira valborg på något annat sätt. Valborg är inte inställd – nu firar vi valborg hemma och virtuellt, säger inrikesminister Maria Ohisalo.

En mängd alternativt program – från karantänkonserter till provsmakning av mjöd

I år uppmuntras alla att fira valborg hemma: att dricka mjöd i soffan, ordna picknick på parketten och blåsa serpentiner på balkongen. För att budskapet om vikten av att undvika fysiska sammankomster ska nå alla, har vi till stöd för kampanjen engagerat influerare i sociala medier. Influerarna är populära i synnerhet bland unga men också bland andra åldersklasser och människor i olika livssituationer.

Under den kommande veckan samlas på webbplatsen virtuaalivappu.fi in de mest underhållande tipsen för sysselsättning under valborgsmässoafton och första maj. Artister, influerare, studentorganisationer, föreningar, företag, städer och kommuner kan informera om livesändningar som är gratis och öppna för alla.

Tiotals influerare i sociala medier har redan anmält sig och avsikten är att samla in så många olika evenemang som möjligt på webbplatsen. Egna livesändningar planeras bland annat av youtubern och artisten Tuure Boelius, som både i Instagram och i TikTok uppmuntrar sina följare att fira valborg virtuellt. Även Instagraminfluerarna Hanna Sumari, Juhani Koskinen, Päivi Sappinen, Emmi Nuorgam, Hanne Kettunen, Inari Fernandéz, Dosdela, Joonas Pesonen och A-lapset deltar.

Idén med begränsningarna är att skydda människor mot spridning av coronaviruset

Bakom kampanjen ligger myndigheternas oro över hur begränsningarna av sammankomster kommer att iakttas under valborg. Under valborg övervakar polisen på ett synligt sätt att de begränsningar som gäller sammankomster och restauranger iakttas, men var och en bär själv ansvar för att iaktta begränsningarna och agera ansvarsfullt. All fysisk kontakt ska nu hållas på ett minimum även om lagen inte direkt förbjuder den.

– Många upplever att det är svårt att begränsa sociala kontakter just under högtiderna. Det är viktigt att komma ihåg varför de här begränsningarna gäller: de skyddar liv och hälsa, riskgrupperna och oss alla. Det ser ut som att de gällande begränsningarna har varit effektiva, och för det får vi tacka alla ansvarsfulla finländare och personer som bor i Finland. Situationen kan emellertid förändras snabbt om begränsningarna inte iakttas. Coronaviruset sprids uttryckligen när man tillbringar tid tillsammans och är i närkontakt med varandra, påminner minister Ohisalo.

I kampanjen deltar också andra myndigheter inom inrikesförvaltningen samt statsrådet. Konceptet virtuell valborg har skapats i samarbete med marknadsföringsföretaget PING Helsinki.

Ytterligare information:

virtuaalivappu.fi, [email protected]