Sisäministeri Orpo: Suomen maahanmuuttolinjaukset ovat pohjoismaisittain tiukkoja
Ruotsi, Norja ja Tanska ovat ilmoittaneet tiukentavansa maahanmuuttolainsäädäntöään. Suomessa turvapaikanhakijoita ja perheenyhdistämistä koskevat lait ja käytännöt ovat jo valmiiksi vastaavantasoisia, monelta osin jopa tiukempia kuin muissa Pohjoismaissa.
Suomessa luvat aina väliaikaisia, perheen matkoja ei makseta
Ruotsi suunnittelee myöntävänsä tulevien kolmen vuoden aikana aikuisille turvapaikanhakijoille vain tilapäisiä oleskelulupia. Suomessa turvapaikka ja oleskelulupa on aina myönnetty vain määräajaksi sekä aikuisille että lapsille. Pysyvää lupaa voi hakea vasta, kun on asunut Suomessa neljä vuotta.
Tanska aikoo lopettaa perheenjäsenten matkojen maksamisen perheenyhdistämisen yhteydessä. Suomessa myönteisen oleskelulupapäätöksen saaneet perheenjäsenet joutuvat jo nyt maksamaan itse matkansa.
Suomi on kiristämässä perheenyhdistämisen ehtoja kuten Ruotsikin. Sisäministeriössä valmisteilla olevan lakimuutosehdotuksen mukaan jatkossa vain turvapaikan eli pakolaisaseman saanut voi saada perheensä Suomeen ilman toimeentuloedellytystä. Kaikkien muiden turvapaikanhakijoina tulleiden on pystyttävä elättämään perheenjäsenensä. Esimerkiksi nelihenkiseltä lapsiperheeltä vaaditaan 2 600 euron nettotulot kuukaudessa.
Ikätestausta tehostetaan, perusteettomille nopea käännytys
Suomessa on vuosien kokemus alaikäisten yksintulleiden turvapaikanhakijoiden ikätestauksista, joiden käyttöönottoa Ruotsi vasta suunnittelee. Nyt testausta on tehostettu entisestään.
Ensimmäinen seulonta tehdään hakemuksen rekisteröinnin tai alkukuulemisen yhteydessä. Jos alaikäiseksi ilmoittautuvalla hakijalla ei ole iästään asiakirjatodisteita ja on ilmeisiä perusteita epäillä häntä täysi-ikäiseksi, hänet ohjataan heti oikeuslääketieteelliseen ikätutkimukseen.
Pikakäännytys ei lain mukaan mahdollinen - nopeutettu menettely sen sijaan käytössä
Suomen lainsäädäntö ei mahdollista turvapaikanhakijan pikakäännyttämistä rajalta. Hakemus käsitellään kuitenkin nopeutetussa menettelyssä, jos hakemus katsotaan ilmeisen perusteettomaksi.
- Suomen nopeutettu menettely on eurooppalaisittain erittäin tehokas, koska käännytys voidaan panna täytäntöön kahdeksantena päivänä kielteisestä päätöksestä ja siihen liitetään maahantulokielto Schengen-alueelle, ministeri Orpo toteaa.
Valitus hallinto-oikeuteen ei estä nopeutetussa menettelyssä tehdyn käännytyspäätöksen täytäntöönpanoa.
- On kuitenkin tärkeää, että kykenemme auttamaan todellisessa hädässä ja avun tarpeessa olevia, ministeri Orpo muistuttaa.
Tiukennuksia tulossa
Sisäministeriössä on valmisteilla useita kiristyksiä maahanmuuttolinjausten tiukentamiseksi. Perheenyhdistämisen edellytyksiä tiukennetaan EU-direktiivin mukaisesti, rikoksiin syyllistyneiden maasta poistamista tullaan nopeuttamaan ja humanitaarisen suojelun perusteella myönnettävästä oleskeluluvasta ollaan luopumassa.
Lue lisää turvapaikanhakijatilanteesta: www.intermin.fi/turvapaikanhakijat ja Twitterissä #tphakijat
Lisätietoja
kansliapäällikkö Päivi Nerg, p. 050 456 1012
erityisavustaja Mikko Kortelainen, p. 050 301 8334 (mahdolliset haastattelupyynnöt)