Hyppää sisältöön
Media

Sisäministeriö esittää valtion etuosto-oikeuden käyttöä Imatralla sijaitsevan kiinteistön kaupassa

sisäministeriö
Julkaisuajankohta 15.3.2023 11.05
Tiedote

Sisäministeriö esittää valtiovarainministeriölle valtion etuosto-oikeuden käyttöä Imatralla sijaitsevaa kiinteistöä koskevassa, alkuvuodesta tehdyssä kiinteistökaupassa.

Kyseinen kiinteistökauppa on ollut tarkastelussa sisäministeriössä ja Rajavartiolaitoksessa jo tammikuusta alkaen. Tarvittavien selvitysten valmistuttua on asiassa päätetty esittää valtion etuosto-oikeuden käyttöä.

Kaupan kohteena olevan kiinteistön hankkiminen valtion omistukseen on tehtyjen selvitysten perusteella tarpeen rajavalvonnan ja rajaturvallisuuden varmistamiseksi sekä alueellisen koskemattomuuden valvonnan ja turvaamisen takia.

Valtiolla on etuosto-oikeus strategisten kohteiden välittömässä läheisyydessä tapahtuvissa kiinteistökaupoissa

Laki valtion etuosto-oikeudesta eräillä alueilla mahdollistaa tietyissä tilanteissa valtion etuosto-oikeuden käytön. Valtiolla on lain mukaan etuosto-oikeus strategisten kohteiden välittömässä läheisyydessä tapahtuvissa kiinteistökaupoissa. Jos valtio käyttää etuosto-oikeuttaan, se tulee ostajan sijaan kiinteistön saajaksi alkuperäisessä kaupassa sovituilla ehdoilla.

Lopullisen päätöksen etuosto-oikeuden käyttämisestä tekee valtiovarainministeriö

Sisäministeriö on esittänyt valtiovarainministeriölle perusteet etuosto-oikeuden käyttämiselle. Valtiovarainministeriö jatkaa asian hoitamista ja tekee omalta osaltaan tarvittavat selvitykset mm. kaupan lainvoimaisuuteen liittyen. Selvitysten jälkeen valtiovarainministeriö ratkaisee etuosto-oikeuden käytön ja siihen tarvittavan rahoituksen.

Lisätietoja:
johtava asiantuntija Antti Puhakka, p. 0295 488 533, [email protected]