Sisäministeriö julkaisee selvityksen pakolaiskiintiön valmistelusta
Sisäministeriö julkaisee yhdenvertaisuusvaltuutetulle toimittamansa selvityksen pakolaiskiintiön kohdentamisen valmistelusta, koska asia on yhteiskunnallisesti merkittävä ja siihen kohdistuu laajaa kiinnostusta.
Yhdenvertaisuusvaltuutettu päätti julkisuudessa esiintyneiden tietojen perusteella ryhtyä selvittämään sisäministeriössä valmisteilla olevaa hallituksen päätöstä vuoden 2025 pakolaiskiintiön kohdentamisesta. Valtuutettu teki 11.10. sisäministeriölle tieto- ja selvityspyynnön, johon ministeriö vastasi 5.11.
Yhdenvertaisuusvaltuutettu arvioi tiedotteessaan 7.11., että sisäministeriön poliittisen johdon antamassa ohjeistuksessa pakolaiskiintiön kohdentamisesta syntyy vahva olettama perustuslaissa ja yhdenvertaisuuslaissa kielletystä syrjinnästä uskonnon perusteella. Sisäministeriö tulee aikanaan vastaamaan valtuutetun lisäselvityspyyntöön.
Aiemman selvityksen julkaisemisesta on informoitu myös yhdenvertaisuusvaltuutettua.
Yhdenvertaisuusvaltuutetulle sisäministeriön selvityksen liitteenä toimitettu aineisto ei ole julkista yleisölle. Sähköpostiviestit ja ministeriön sisäinen käsittely ovat julkisuuslain mukaisesti ministeriön sisäistä työskentelyä ja jäävät julkisuuslain soveltamisalan ulkopuolelle. Pakolaiskiintiövirkamiestyöryhmän työskentelystä kertova aineisto on vielä valmisteluaineistoa. Ministerityöryhmän kokousta varten laaditut muistio ja diaesitys liittyvät keskeneräiseen poliittiseen valmisteluun eivätkä siten ole julkisia.
Taustaa pakolaiskiintiön kohdentamisen valmistelusta
Suomen pakolaiskiintiön koko on hallitusohjelman mukaan 500 henkilöä vuodessa. Pakolaiskiintiön kohdentamisesta eri pakolaisryhmiin ja lähtömaihin tehdään päätös vuosittain. Päätösehdotusta on valmisteltu sisäministeriössä yhteistyössä työ- ja elinkeinoministeriön sekä ulkoministeriön kanssa. Valmistelussa on kuultu myös Maahanmuuttovirastoa ja suojelupoliisia.
Työn pohjana on ollut YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n Suomelle tekemä esitys kiintiöpakolaisten vastaanottamisesta. On tavallista, että esitystä muokataan vielä kansallisten keskustelujen pohjalta. Lopullinen päätös kohdentamisesta ja siinä linjatuista painopisteistä annetaan tiedoksi UNHCR:lle.
Virkakunnan ehdotus kohdentamispäätökseksi on nyt neuvoteltavana poliittisella tasolla. Lopullisen päätöksen kiintiöstä tekee eduskunta joulukuussa samalla, kun se vahvistaa valtion talousarvion vuodelle 2025.
Suomi jatkanee pääsääntöisesti samojen pakolaisryhmien vastaanottamista kuin viime vuosina. Jatkuvuudesta on etua, sillä se auttaa hyödyntämään parhaalla mahdollisella tavalla aiempia kokemuksia.
Vuoden 2024 kiintiössä Suomi päätti vastaanottaa haavoittuvassa asemassa olevia syyrialaisia, afganistanilaisia, kongolaisia ja venezuelalaisia pakolaisia sekä Libyasta Ruandaan siirrettyjä pakolaisia. Lisäksi kiintiöön sisältyy hätätapauksia ilman erityisiä alue- tai kansalaisuusrajauksia.