Tornion järjestelykeskuksen toiminta käynnistynyt
Sisäministeriö arvioi turvapaikanhakijoiden vastaanottotilannetta tänään 22. syyskuuta tilannekuvakokouksessa. Torniossa avattiin tänään turvapaikanhakijoiden järjestelykeskus, jossa oli alkuiltaan mennessä rekisteröity ensimmäiset noin 60 turvapaikanhakijaa.
Poliisi on pyytänyt Puolustusvoimilta virka-apua Tornion järjestelykeskuksen toimintaan, jotta poliisin omat resurssit voidaan käyttää tehokkaasti turvapaikanhakijoiden asioiden käsittelyyn. Puolustusvoimien virka-apuosastoon kuuluu noin 30 henkilöä, pääosin varusmiehiä. Heidän tehtävänsä Torniossa on ohjata turvapaikanhakijoiden liikkumista alueella, tarkastaa alueelle tulijoita ja lähtijöitä ja avustaa turvapaikanhakijoiden kuljetuksissa järjestelykeskuksesta vastaanottokeskuksiin. Puolustusvoimien henkilöstö toimii Torniossa poliisin ohjauksessa.
Maahanmuuttovirasto on perustanut tilannekeskuksen, jolla on jatkuvasti ajantasainen tieto vastaanottokeskusten vapaista paikoista. Tämän tiedon perusteella turvapaikanhakijoita siirretään jatkuvasti hätämajoituksesta ja Tornion järjestelykeskuksesta vastaanottokeskuksiin. Vastaanottokeskuspaikkoja tarvitaan kuitenkin edelleen huomattavasti lisää.
Yksin saapuvat alaikäiset turvapaikanhakijat ohjataan omiin vastaanottoyksikköihinsä
Suomeen saapuu myös alaikäisiä turvapaikanhakijoita ilman huoltajaa. Suurin osa heistä on 16–17-vuotiaita. Alaikäiset ilman huoltajaa saapuneet turvapaikanhakijat ohjataan aina erillisiin alaikäisten vastaanottoyksiköihin, joissa huolehditaan heidän turvallisuudestaan ja välttämättömistä tarpeistaan. Ilman huoltajaa saapuneille lapsille ja nuorille määrätään edustaja, joka hoitaa heidän asiaansa viranomaisten kanssa.
Maahanmuuttovirasto päivittää Irakin ja Somalian turvallisuusarviot
Maahanmuuttovirasto on päivittämässä turvallisuusarvioitaan Irakin ja Somalian osalta. Samalla Maahanmuuttovirasto kartoittaa palautusmahdollisuuksia Irakiin ja Somaliaan. Toistaiseksi Maahanmuuttovirasto on linjannut Irakin keskiosat sekä Etelä- ja Keski-Somalian alueiksi, joilta tuleville myönnetään oleskelulupia toissijaisen tai humanitaarisen suojelun perusteella pelkästään kotialueen turvallisuustilanteen vuoksi. Turvapaikkahakemusten ratkaisulinjauksia muutetaan, jos uusi tieto osoittaa sen tarpeelliseksi. Jokainen turvapaikkapäätös tehdään sen linjauksen mukaan, joka on voimassa ratkaisuhetkellä. Hakemuksen jättämisajankohdalla ei ole merkitystä.
Eilen maanantaina rekisteröitiin 544 uutta turvapaikanhakijaa. Tänä vuonna Suomeen on saapunut kaikkiaan noin 13 000 turvapaikanhakijaa.
Asiantuntijaryhmä ylläpitää tilannekuvaa maahanmuuton kokonaisuudesta
Sisäministeri Petteri Orpon kokoama asiantuntijaryhmä johtaa turvapaikanhakijoiden määrän nopeasta kasvusta syntynyttä tilannetta Suomessa. Ryhmän tehtävänä on ylläpitää tilannekuvaa maahanmuuton kokonaisuudesta, päättää toimenpiteistä ja sopia johtamisjärjestelyistä poikkeuksellisessa tilanteessa. Sisäministeriön lisäksi ryhmässä on edustajat Maahanmuuttovirastosta, Poliisihallituksesta, Rajavartiolaitoksesta, Suojelupoliisista sekä ulkoasiainministeriöstä. Työskentelyä ohjaa sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg.
Lisätietoja:
kansliapäällikkö Päivi Nerg, p. 050 456 1012, [email protected]
Sisäministeriö @sisaministerio päivittää tilannetta säännöllisesti Twitterissä: #tphakijat