Hyppää sisältöön
Media

Vapaaehtoisen paluun tuki säilyy ennallaan

sisäministeriö
Julkaisuajankohta 17.12.2021 14.35
Tiedote

Sisäministeriö on antanut asetuksen vapaaehtoisen paluun avustuksesta vuosille 2022-2023. Asetus tulee voimaan 1.1.2022.

Vapaaehtoisen paluun tukeen ei tule muutoksia vuosiin 2020–2021 verrattuna. Uusi asetus vapaaehtoisen paluun avustuksesta on voimassa kaksi vuotta vuoden 2023 loppuun.

Vapaaehtoisen paluun tuki voi kattaa paluumatkan kustannukset ja taloudellisen tuen, jonka avulla palaaja voi aloittaa elämänsä uudelleen kotimaassaan. Tuki voi olla rahaa tai hyödyketukea. Hyödyketuki tarkoittaa erilaisia tarvikkeita tai palveluja esimerkiksi pienyrityksen käynnistämiseksi tai koulutuspaikan hankkimiseksi.

Hallitusohjelmaan on kirjattu, että vapaaehtoisen paluun järjestelmää kehitetään ensisijaisena vaihtoehtona turvata kielteisen päätöksen saaneiden maasta poistuminen ja uudelleenkotoutuminen. Vapaaehtoisen paluun järjestelmän toimivuutta ja kehittämistä selvitetään erikseen, ja tarvittaessa tukea koskevaa asetusta voidaan muuttaa ennen kuin sen voimassaolo päättyy.

Myös laittoman maahantulon ja maassa oleskelun vastainen toimintaohjelma vuosille 2021–2024 sisältää toimenpiteitä koskien avustettua vapaaehtoista paluuta ja uudelleenkotoutumista. Sisäministeriö seuraa ohjelman toimeenpanoa.

Lisätietoja:

erityisasiantuntija Roope Jokinen, p. 0295 488 362, [email protected]