Ehdotus opiskelijoiden ja tutkijoiden maahantuloa nopeuttavasta pitkäaikaisesta D-viisumista lausunnoille
Sisäministeriö on 18.2. lähettänyt lausuntokierrokselle luonnoksen ulkomaalaislain muutoksista, joilla laajennettaisiin pitkäaikaisen eli niin sanotun D-viisumin käyttöä. Pitkäaikaisen viisumin avulla nopeutettaisiin oleskeluluvan saaneiden maahantuloa.
Ulkomaalaislakiin ehdotettujen muutosten myötä D-viisumi voitaisiin myöntää opiskelijoille, tutkijoille, sertifioitujen työnantajien työntekijöille, yritysten johtotehtävissä toimiville sekä edellä mainittujen perheenjäsenille.
Maahanmuuttovirasto myöntäisi D-viisumin myönteisen oleskelulupapäätöksen yhteydessä. Näin oleskeluluvan saaneet voisivat matkustaa Suomeen nykyistä nopeammin, sillä heidän ei tarvitsisi odottaa oleskelulupakorttia ulkomailla. D-viisumi voitaisiin myöntää maahantuloa varten myös ulkomailla oleskelevalle oleskeluluvan haltijalle, jonka oleskelulupakortti on esimerkiksi kadonnut, varastettu tai vanhentunut.
Sisäministeriön säädöshankkeessa on lisäksi valmisteltu ulkomaalaislain muutos, joka mahdollistaisi sen, että ulkoministeriö myöntäisi jatkossa tilapäisen oleskeluluvan Suomeen saapuvien diplomaattiperheiden nuorille aina 20 ikävuoteen asti. Tämä olisi kansainvälisen käytännön mukaista. Tällä hetkellä diplomaattiperheiden nuorten täytyy 18 vuotta täytettyään hakea oleskeluluvalleen jatkoa Maahanmuuttovirastosta.
Lausuntokierros päättyy 1.4. Hallituksen esitys on tarkoitus antaa eduskunnalle kevätistuntokaudella 2022.
D-viisumin käytölle on jo oikeudellinen pohja
Tasavallan presidentti vahvisti 11.2. lainmuutokset, joiden myötä D-viisumi voidaan myöntää erityisasiantuntijoille ja kasvuyrittäjille sekä heidän perheenjäsenilleen. Ulkoministeriön valmistelemat muutokset tulevat voimaan 1.6. Jatkossa D-viisumin käyttöä voidaan laajentaa lainmuutoksin muihinkin henkilöryhmiin.
Pääministeri Sanna Marinin hallituksen hallitusohjelman tavoitteena on lisätä koulutus- ja työperusteista maahanmuuttoa. Erityistä huomiota hallitusohjelmassa on kiinnitetty lupamenettelyjen tehostamiseen ja nopeuttamiseen. Nyt lausuntokierrokselle lähetetty esitys tukee näitä tavoitteita ja erityisesti maahantulomenettelyjen sujuvoittamista.
Lisätietoja:
johtava asiantuntija Berit Kiuru, p. 0295 488 283, [email protected]