Maahantulon rajoituksia tiukennetaan koronatilanteen perusteella
Valtioneuvosto päätti 24. syyskuuta maahantulon rajoituksista, jotka tulevat voimaan 28. syyskuuta. Maahantulon rajoitukset otetaan uudestaan käyttöön Suomen ja Islannin, Norjan, Ruotsin, Saksan, Slovakian ja Viron välisessä liikenteessä sekä Georgian, Kanadan ja Tunisian asukkaille, jotka matkustavat kotimaastaan Suomeen. Rajoitukset poistuvat San Marinosta Suomeen saapuvasta liikenteestä.
Edelleen mahdollista on päivittäinen liikenne Suomen, Ruotsin ja Norjan välisellä maarajalla rajayhteisöjen välillä. Lisäksi maanantaista 28.9. alkaen Suomessa voi käydä työssä Ruotsista ja Virosta ilman omaehtoista 14 vuorokauden karanteenia.
Tästä lähtien maalistaus voi muuttua aina viikoittaisen tarkastelun myötä. Maahantulon rajoitusten muutokset tehdään Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) asiantuntija-arvion perusteella kunkin maanantain tietojen perusteella. Raja-arvoa 25 uutta tautitapausta 100 000:ta henkilöä kohden edellisen 14 päivän aikana sovelletaan EU- ja Schengen-maihin sekä EU-neuvoston määrittelemiin ns. Vihreän listan maihin. Mahdollisista muutoksista päätetään torstaisin valtioneuvoston istunnossa.
Sisärajaliikenteen rajoitukset 28.9. alkaen
Sisärajaliikenteellä tarkoitetaan Suomen ja muiden Schengen-alueeseen kuuluvien maiden välistä liikennettä. 28.9. alkaen maahantuloa ei rajoiteta Kyprokselta, Latviasta, Liettuasta, Liechtensteinista, Puolasta, San Marinosta ja Vatikaanista Suomeen.
Nyt tehdyn päätöksen myötä maahantulon rajoitukset ovat sisärajaliikenteessä voimassa 28.9. alkaen Suomen ja Alankomaiden, Belgian, Espanjan, Islannin, Italian, Itävallan, Kreikan, Luxemburgin, Maltan, Norjan, Portugalin, Ranskan, Ruotsin, Saksan, Slovakian, Slovenian, Sveitsin, Tanskan, Tšekin, Unkarin ja Viron välisessä liikenteessä tiettyjä poikkeuksia lukuun ottamatta.
Päivittäinen liikenne Suomen, Ruotsin ja Norjan välisellä maarajalla rajayhteisöjen välillä on edelleen mahdollista. Lisäksi maanantaista 28.9. alkaen Suomessa voi käydä työssä Ruotsista ja Virosta ilman omaehtoista 14 vuorokauden karanteenia. Myöskään huvialusliikennettä EU- ja Schengen-maista Suomeen ei rajoiteta.
Näitä poikkeuksia lukuunottamatta sisärajoilla maahantulon rajoitukset mahdollistavat vain paluuliikenteen Suomeen, kauttakulkuliikenteen, työmatkan ja muun välttämättömän syyn. Maahantulijoille suositellaan 14 vuorokauden omaehtoista karanteenia. 1.10. alkaen omaehtoista karanteenia voi halutessaan lyhentää kahdella vapaaehtoisella koronatestillä.
Ulkorajaliikenteen rajoitukset 28.9. alkaen
Ulkorajaliikenteellä tarkoitetaan Suomen ja Schengen-alueeseen kuulumattomien maiden välistä liikennettä. 28.9. alkaen ulkorajaliikenteessä maahantulon rajoitukset on poistettu Vatikaanista, San Marinosta ja Kyprokselta Suomeen saapuvassa liikenteessä sekä Suomen ja Australian, Japanin, Ruandan, Etelä-Korean, Thaimaan, Uuden-Seelannin ja Uruguayn välisessä liikenteessä näiden maiden asukkaiden osalta.
Näistä maista voi tulla Suomeen työmatkalle tai muusta välttämättömästä syystä: Andorra, Bulgaria, Irlanti, Kroatia, Monaco, Romania, ja Yhdistynyt Kuningaskunta. Maahantulijoille suositellaan 14 vuorokauden omaehtoista karanteenia.
Muiden Schengen-alueeseen kuulumattomien maiden osalta maahantulon rajoitukset mahdollistavat vain paluuliikenteen Suomeen ja muihin EU- ja Schengen valtioihin, kauttakulkuliikenteen Helsinki-Vantaan lentokentällä sekä muun välttämättömän liikenteen. Lisäksi maahantulijoille suositellaan 14 vuorokauden omaehtoista karanteenia.
1.10. alkaen omaehtoista karanteenia voi halutessaan lyhentää kahdella vapaaehtoisella koronatestillä.
Uudet terveysturvatoimet 1.10. alkaen
Suomi ottaa käyttöön uusia matkustamiseen liittyviä terveysturvatoimia 1.10. alkaen. Tämä perustuu valtioneuvoston 11.9. periaatepäätökseen. Tarkoituksena on helpottaa erityisesti työmatkaliikennettä.
1. lokakuuta alkaen suositellaan kahta vapaaehtoista koronatestiä matkustajille, jotka tulevat Suomeen korkeamman koronailmaantuvuuden maista, joista maahantuloa rajoitetaan Suomessa. Poikkeuksena on se, että Suomessa voi käydä työssä Ruotsista ja Virosta ilman omaehtoista karanteenia tai testauksia. Samoin Suomen ja Ruotsin sekä Suomen ja Norjan maarajalla rajayhteisöjen asukkaiden liikenne on karanteenivapaata.
Vapaaehtoisten koronatestien avulla maahantulija voi lyhentää suositeltua 14 vuorokauden omaehtoista karanteeniaan.
Korkeamman ilmaantuvuuden maasta palatessaan Suomessa asuva voisi halutessaan lyhentää 14 vuorokauden omaehtoista karanteenia siten, että hakeutuu koronatestiin heti Suomeen saavuttuaan lentokentällä tai satamassa ja toiseen testiin kotipaikkakunnalla aikaisintaan 72 tunnin jälkeen ensimmäisen testin ottamisesta.
Muille maahantulijoille suositellaan ensimmäistä koronatestiä enintään 72 tuntia (3 vuorokautta) ennen Suomeen saapumista. Toiseen koronatestiin tulisi mennä aikaisintaan 72 tuntia (3 vrk) Suomeen saapumisen jälkeen. Toisen testin tulokseen saakka maahan saapujan tulisi olla omaehtoisessa karanteenissa majapaikassaan. Omaehtoinen karanteeni päättyy, jos testitulos on negatiivinen. Jos testitulos on positiivinen, lääkäri määrää henkilön karanteeniin, kunnes hän on parantunut.
Jos matkustaja oleskelee Suomessa alle kolme vuorokautta (alle 72 h), hänen ei tarvitse olla karanteenissa eikä mennä toiseen koronatestiin.
Maahantulon rajoitukset ja vapaa-ajan matkat
Kun maahantuloa rajoitetaan, kyseisistä maista ei enää voi tulla vapaa-ajan matkalle Suomeen. Tällöin on mahdollista vain paluuliikenne Suomeen, kauttakulkuliikenne, työmatka tai muu välttämätön syy. Lisäksi maahantulijalle suositellaan karanteenia ja testauksia.
Maahantulon rajoitusten poistuminen tarkoittaa, että kyseisestä maasta voi tulla lomamatkalle Suomeen. Tällöin matkailijan ei myöskään tarvitse jäädä omaehtoiseen karanteeniin Suomessa tai mennä koronatestiin.
Suomen kansalaisten ja Suomessa asuvien oikeudet
Perustuslain 9 §:n mukaan Suomen kansalaisella ja Suomessa asuvalla on aina oikeus palata Suomeen, ja jokaisella on oikeus halutessaan lähteä Suomesta, ellei oikeutta ole lailla rajoitettu. Hallitus kuitenkin suosittelee edelleen välttämään tarpeetonta matkustamista paitsi maihin, joiden osalta on luovuttu maahantulon rajoituksista.
Omaehtoinen karanteeni
THL:n ohjeistuksen mukaan omaehtoisen karanteenin aikana ei ole suositeltavaa mennä työpaikalle, päiväkotiin tai kouluun. Välttämätön liikkuminen, kuten lääkärissä käynti, on mahdollista. Tällöin suositellaan kasvomaskin käyttämistä. Julkista liikennettä tulisi välttää. Maahan saapuvia matkustajia informoidaan ohjeista.
Matkalle lähtijän pitää itse varmistaa kohdemaan senhetkiset maahantulo- ja karanteenimääräykset ja ottaa huomioon Suomeen palaajan karanteenisuositukset. Matkailijan tulee itse selvittää oman matkavakuutuksensa kattavuus pandemiatilanteessa. Jokaisen matkalle lähtijän kannattaa tarkistaa voimassaolevat ohjeet. Kohdemaan maahantulo- ja karanteeniohjeet kohdemaan viranomaisten nettisivuilta.
Lisätietoja:
Kansalaiskysymykset rajaliikenteestä: Rajavartiolaitos
Karanteenia ja testauksia koskevat kysymykset: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos sekä sosiaali- ja terveysministeriö
Korjaus 24.9. klo 15.38: Tiedotteeseen on korjattu päivämäärä Ruotsin ja Viron työmatkaliikenteen osalta. Maanantaista 28.9. alkaen Suomessa voi käydä työssä Ruotsista ja Virosta ilman omaehtoista 14 vuorokauden karanteenia.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos
sosiaali- ja terveysministeriö
Usein kysytyt kysymykset koronaviruksesta ja matkustamisesta
THL:n liikennevalomalli: arvio eri maiden tämänhetkisestä koronariskistä
Omaehtoista karanteenia ja hygieniaa koskeva ohjeistus THL:n sivuilla
Matkustamista koskevat suositukset ulkoministeriön nettisivuilla
Valtioneuvoston periaatepäätös 11.9.2020