Peli haastaa nuoret pohtimaan arjen turvallisuutta ja kaveritaitoja
Sisäisen turvallisuuden opetuspeli eli STOP-peli, opettaa nuorille taitoja ja tietoja turvallisesta elämästä digitaalisen korttipelin keinoin. Yläkoululaisille suunnatussa pelissä nuoret kohtaavat muun muassa syrjäytymiseen, vihapuheeseen ja medialukutaitoon liittyviä kysymyksiä.
Pelissä nuoret kohtaavat erilaisia todellisesta elämästä kumpuavia haastavia ja turvattomuuden tunnetta aiheuttavia tilanteita. Ratkaisuja pohditaan yhdessä luokkakavereiden kanssa keskustellen, opettajan johdolla.
Peliä voi pelata yhdessä, kavereiden kanssa tai yksin. Peli löytyy osoitteesta www.arjenturvallisuus.fi.
Pelin keinoin nuorten syrjäytymistä ja turvattomuuden tunnetta vastaan
Nuorten syrjäytyminen on yksi isoista sisäisen turvallisuuden haasteista. Lisäämällä nuorten turvallisuustaitoja ja rohkaisemalla heitä aktiiviseen toimintaan oman hyvinvoinnin vahvistamiseksi voidaan osaltaan vaikuttaa syrjäytymiskierteen ennaltaehkäisyyn. Nuorten tukeminen omien pelkojen ja turvattomuuden tunteiden käsittelyssä on tärkeää.
– Pelin ideointi lähti sisäisen turvallisuuden strategian tavoitteista, joista yksi on nuorten syrjäytymisen ennalta ehkäiseminen. Koemme sisäministeriössä tärkeäksi, että nuorten turvallisuudesta ja turvallisuuden tunteesta keskustellaan, myös kouluissa. STOP-peli on toivottavasti tähän yksi oiva apuväline, sisäministeriön johtava asiantuntija Ismo Parviainen toteaa.
Nuoret voivat vaikuttaa omaan turvallisuuteensa
Nuorille turvallisuus määrittyy ensisijaisesti oman lähipiirin turvallisuudesta ja taloudellisesta vakaudesta. Samaan aikaan globaalit turvallisuushaasteet - ilmastonmuutos, kyberuhat ja poliittiset jännitteet - tekevät tulevaisuuden turvallisuustilanteesta vaikeasti hahmotettavan.
On kuitenkin myös hyvä muistaa, että Suomi on nyt turvallisempi kuin koskaan ennen historiansa aikana. Nuoriin on tärkeä luoda uskoa siitä, että arjessa omalla toiminnalla voi vaikuttaa omaan ja muiden turvallisuuteen.
STOP-pelistä on julkaistu myös opettajan opas. Pelistä on tulossa ruotsinkielinen versio kevään 2018 aikana.
Lisätietoja:
johtava asiantuntija Ismo Parviainen, p. 0295 488 229, [email protected]
Tiedotteen viimeiseen kappaleeseen lisätty, että pelistä julkaistaan ruotsinkielinen versio keväällä 2018 (3.4. klo 14.22).