Ett spel utmanar ungdomar att fundera på säkerheten i vardagen och kompiskonst
Utbildningsspelet om inre säkerhet, dvs. STOP-spelet, lär de unga kunskaper och färdigheter om ett säkert liv med hjälp av ett digitalt kortspel. I spelet, som riktar sig till högstadieelever, möter ungdomarna frågor som gäller bl.a. utslagning, hatretorik och mediekompetens.
I spelet möter de unga olika utmanande situationer ur det verkliga livet som skapar känslan av otrygghet. Ungdomarna funderar på lösningar tillsammans med klasskompisarna genom att diskutera, under ledning av läraren.
Spelet kan spelas tillsammans, med kompisarna eller ensam. Spelet finns på adressen www.arjenturvallisuus.fi.
Med hjälp av spelet mot utslagning av och otrygghetskänslan hos unga
Utslagning av unga är en av de stora utmaningarna för den inre säkerheten. Att öka ungdomarnas säkerhetskunskaper och att uppmuntra dem till aktiv verksamhet för att stärka egen välfärd kan för sin del bidra till förebyggande av utslagningsspiralen. Det är viktigt att stödja de unga i att behandla sina rädslor och känslor av osäkerhet.
– Idén till spelet utgick från målen i strategin för den inre säkerheten. Ett av målen är förebyggande av utslagning hos unga. Vid inrikesministeriet upplever vi det som viktigt att man diskuterar säkerheten och känslan av säkerhet hos unga, också i skolorna. STOP-spelet är förhoppningsvis en bra hjälpreda i detta, konstaterar Ismo Parviainen, ledande sakkunnig vid inrikesministeriet.
De unga kan påverka sin egen säkerhet
För de unga omfattar säkerheten i första hand säkerhet i den närmaste kretsen och ekonomisk stabilitet. Samtidigt gör de globala säkerhetsutmaningarna - klimatförändringen, cyberhoten och de politiska spänningarna - att det är svårt att uppfatta det framtida säkerhetsläget.
Det är dock bra att komma ihåg att Finland nu är ett tryggare land än någon gång under sin historia. Det är viktigt att ge ungdomar en tro på att man genom sin egen verksamhet i vardagen kan påverka den egna säkerheten och andras säkerhet.
Det har också publicerats en lärarguide till STOP-spelet. Den svenskspråkiga versionen av spelet publiceras under våren.
Ytterligare information:
Ismo Parviainen, ledande sakkunnig, tfn 0295 488 229, [email protected]