Sisäistä turvallisuutta vahvistetaan rikostiedustelulainsäädännön ja tiedonvaihdon kehittämisellä
Sisäministeriö käynnistää poliisin rikostiedustelua koskevan lainsäädännön valmistelun. Samanaikaisesti asetetaan lainsäädäntöhanke poliisin tiedonvaihtoa koskevan sääntelyn muuttamiseksi. Tavoite on, että poliisi pystyy vastaamaan nykyisen toimintaympäristön vaatimuksiin ja torjumaan tehokkaasti esimerkiksi järjestäytynyttä rikollisuutta.
Tavoite on varmistaa, että poliisilla on riittävät toimivaltuudet torjua sisäisen turvallisuuden muuttuvia uhkia. Hankkeessa arvioidaan poliisin salaisten tiedonhankintakeinojen riittävyys ja toimivuus sekä mahdollisuudet hankkia tehokkaasti tietoa sisäisen turvallisuuden suojaamiseksi.
- Suomessa ei ole nykyisin omaa rikostiedustelulakia. Hallitus valmistelee ja ottaa käyttöön uuden rikostiedustelusääntelyn, joka mahdollistaa nykyistä tehokkaamman puuttumisen muun muassa jengi- ja järjestäytyneeseen rikollisuuteen, sanoo sisäministeri Mari Rantanen.
Rikostiedustelun keinot ovat keskeisiä erityisesti vakavan rikollisuuden torjunnassa. Niihin lukeutuvat esimerkiksi vakava huumausainerikollisuus lieveilmiöineen, erilaiset sisäiseen turvallisuuteen kohdistuvat hybridiuhat ja uhat, jotka aiheuttavat suurelle ihmismäärälle vakavaa hengen tai terveyden vaaraa.
Rikostiedustelun keinoilla kattava tilannekuva
Poliisin toiminnassa rikostiedustelun tavoite kytkeytyy rikosten ennalta estämiseen. Tätä varten on kyettävä tunnistamaan tehokkaasti sisäistä turvallisuutta uhkaavia ilmiöitä ja heikkoja signaaleja. Rikostiedustelulla tavoitellaan lisäksi kattavaa tilannekuvaa rikollisuudesta.
Rikostiedustelun keinoilla poliisi hankkii, käsittelee ja analysoi tietoa sisäistä turvallisuutta uhkaavasta toiminnasta, joka voisi muodostua vakavaksi rikollisuudeksi.
Sisäministeriön teettämä ulkopuolinen selvitys poliisin rikostiedusteluun liittyvästä lainsäädännöstä valmistui keväällä 2023.
Tiedonvaihdon esteitä rikostorjunnasta poistetaan
Poliisin tiedonvaihtoa koskevassa lainsäädäntöhankkeessa valmistellaan poliisilakiin ja poliisin henkilötietolakiin tarvittavat muutokset, joilla turvataan viranomaisten toimintaedellytykset.
Esimerkiksi poliisin oma-aloitteista tietojen luovuttamista koskeva sääntely on osoittautunut tulkinnanvaraiseksi. Toimivan ja tehokkaan tiedonvaihdon varmistaminen on poliisin ja muiden kansallisten viranomaisten toiminnan kannalta tärkeää.
Hallitusohjelman mukaan tiedonvaihdon esteitä rikostorjunnassa poistetaan ja lisätään poliisin mahdollisuuksia luovuttaa eri viranomaisille salassa pidettäviä tietoja rikosten estämiseksi ja turvallisuuden takaamiseksi.
Hankkeiden toimikausi kestää 31.5.2026 saakka.
Lisätiedot:
Lainsäädäntöneuvos Marko Meriniemi, p. 0295 488 561, [email protected] (poliisin rikostiedustelu)
Erityisasiantuntija Sanna Rekonen, p. 0295 488 458, [email protected] (tiedonvaihtoa koskeva sääntely)