Den inre säkerheten ska stärkas genom utveckling av lagstiftningen om kriminalunderrättelseinhämtning och informationsutbyte
Vid inrikesministeriet inleds beredning av lagstiftning om polisens kriminalunderrättelseinhämtning. Samtidigt tillsätts ett lagberedningsprojekt för att ändra bestämmelserna om polisens informationsutbyte. Målet är att polisen ska kunna hantera de krav som dagens omvärld innebär och effektivt bekämpa till exempel organiserad brottslighet.
Målet är att säkerställa att polisen har tillräckliga befogenheter att avvärja föränderliga hot mot den inre säkerheten. I projektet bedöms om polisens hemliga metoder för inhämtande av information är tillräckliga och fungerande samt vilka möjligheter det finns att effektivt inhämta information för att skydda den inre säkerheten.
- Finland har för närvarande ingen särskild lag om kriminalunderrättelseinhämtning. Regeringen kommer att bereda och införa ny lagstiftning om kriminalunderrättelseinhämtning för att möjliggöra effektivare ingripande i bland annat gängkriminalitet och organiserad brottslighet, säger inrikesminister Mari Rantanen.
Kriminalunderrättelseinhämtning är central vid bekämpning av i synnerhet allvarlig brottslighet, till exempel allvarlig narkotikabrottslighet och problem relaterade till den, olika hybridhot mot den inre säkerheten och hot som innebär allvarlig fara för många människors liv eller hälsa.
Kriminalunderrättelseinhämtning bidrar till en heltäckande lägesbild
Det främsta syftet med kriminalunderrättelseinhämtning i polisens verksamhet är att förebygga brott. I det arbetet är det nödvändigt att effektivt kunna identifiera fenomen och svaga signaler som hotar den inre säkerheten. Ett mål för kriminalunderrättelseinhämtningen är dessutom att få en heltäckande lägesbild av brottsligheten.
Kriminalunderrättelseinhämtning innebär att polisen genom olika metoder inhämtar, behandlar och analyserar information om verksamhet som hotar den inre säkerheten och som skulle kunna utvecklas till allvarlig brottslighet.
En extern utredning som inrikesministeriet låtit göra om lagstiftningen om polisens kriminalunderrättelseinhämtning färdigställdes våren 2023.
Hinder för informationsutbyte inom brottsbekämpningen undanröjs
I det lagberedningsprojekt som gäller polisens informationsutbyte bereds ändringar som behövs i polislagen och i lagen om behandling av personuppgifter i polisens verksamhet för att säkerställa myndigheternas verksamhetsförutsättningar.
Exempelvis bestämmelserna om polisens utlämnande av uppgifter på eget initiativ har visat sig vara oklara. Att säkerställa ett fungerande och effektivt informationsutbyte är viktigt med tanke på både polisens och övriga nationella myndigheters verksamhet.
Enligt regeringsprogrammet ska hinder för informationsutbyte inom brottsbekämpningen undanröjas och polisens möjligheter att lämna ut sekretessbelagda uppgifter till olika myndigheter ökas i syfte att förhindra brott och garantera säkerheten.
Projekten pågår till och med den 31 maj 2026.
Mer information:
Marko Meriniemi, lagstiftningsråd, tfn 0295 488 561, [email protected] (polisens kriminalunderrättelseinhämtning)
Sanna Rekonen, specialsakkunnig, tfn 0295 488 458, [email protected] (bestämmelserna om informationsutbyte)