Suomessa asuvat britit voisivat syksyllä hakea erosopimuksen mukaista oleskeluoikeutta
Britannian EU-erosta seuraa, että Suomessa asuvien Britannian kansalaisten on erikseen haettava erosopimuksen mukaista oleskeluoikeutta Suomesta. Hallitus antoi asiaa koskevan esityksen eduskunnalle torstaina 11.6.
Esityksen mukaan Britannian kansalaisten, jotka ovat rekisteröineet EU-oleskeluoikeutensa Suomessa, olisi haettava EU-oleskeluoikeutensa vaihtoa erosopimuksen mukaiseen oleskeluoikeuteen. Näin voitaisiin tarkistaa, että hakijalla on oikeus erosopimuksen mukaiseen oleskeluoikeuteen.
Pysyvä EU-oleskeluoikeus edellyttää viiden vuoden oleskelua Suomessa. Niiden, joilla on hallussaan todistus pysyvästä EU-oleskeluoikeudesta, ei olisi välttämätöntä hakea erosopimuksen mukaista oleskeluoikeutta. Hakeminen olisi kuitenkin suositeltavaa, jotta myös näiden henkilöiden olisi jatkossa mahdollisimman helppoa osoittaa oleskeluoikeutensa, kun he asioivat Suomessa ja Schengen-ulkorajalla. Hakeminen olisi näille henkilöille maksutonta.
Lakiesitys koskee yhteensä noin 5 000:ta Suomessa asuvaa brittiä. Erosopimuksen mukaisen oleskeluoikeuden saatuaan Britannian kansalaiset voisivat jatkaa oleskelua Suomessa myös siirtymäkauden eli vuoden 2020 jälkeen. Oleskeluoikeus annettaisiin eliniäksi. Se olisi voimassa ainoastaan Suomessa.
Lain on tarkoitus tulla voimaan 1.10.2020. Tavoitteena on, että erosopimuksen mukaista oleskeluoikeutta voisi hakea Maahanmuuttovirastolta 1.10.2020–30.9.2021. Hakuaikaa on pidennetty kolmella kuukaudella alun perin suunnitellusta.
Tässä vaiheessa EU-oleskeluoikeuden rekisteröinti riittää, ja sen voi toistaiseksi yhä tehdä. Ohjeita rekisteröitymiseen on Maahanmuuttoviraston verkkosivuilla.
Erosopimuksessa on myös määräyksiä, joista täytyy säätää kansallisesti
Britannian ja EU:n välinen erosopimus tuli voimaan 1.2.2020, ja se on EU:n jäsenvaltioissa sellaisenaan sovellettavaa oikeutta. Se sisältää kuitenkin määräyksiä, joiden täytäntöönpanosta ja soveltamisesta jokaisen jäsenvaltion täytyy päättää erikseen. Tarkoitus on nyt säätää lailla oleskeluoikeutta koskevien määräysten täytäntöönpanosta ja soveltamisesta Suomessa.
Erosopimuksen mukaan lupamenettelyjen täytyy olla nopeita ja käyttäjäystävällisiä ja hakemusten käsittelymaksujen on oltava kohtuullisia. Käsittelymaksuista säädetään myöhemmin erikseen sisäministeriön asetuksessa Maahanmuuttoviraston suoritteiden maksullisuudesta.
Lisätietoja:
johtava asiantuntija Jarmo Tiukkanen, p. 0295 488 606, [email protected]
Brexitin vaikutukset sisäministeriön hallinnonalalla
EU-oleskeluoikeuden rekisteröinti Maahanmuuttoviraston sivuilla