Hyppää sisältöön
Media

Uudet lait parantavat urheilutapahtumien turvallisuutta

sisäministeriö
Julkaisuajankohta 16.12.2021 13.29
Tiedote 164/2021

Uudet lait parantavat jalkapallo-otteluiden ja muiden urheilutapahtumien turvallisuutta. Tasavallan presidentti vahvisti lait Euroopan neuvoston yleissopimuksesta katsomoturvallisuuden tehostamiseksi sekä muutoksista kokoontumislakiin torstaina 16.12. Lakien voimaantulosta säädetään valtioneuvoston asetuksella alkuvuodesta 2022.

Euroopan neuvoston yleissopimuksen tavoitteena on luoda turvallinen ja häiriötön ympäristö sekä myönteinen tunnelma jalkapallo-otteluissa ja muissa urheilutilaisuuksissa. 

– Yleissopimuksen mukaan tilaisuuksien järjestämisessä tulee huomioida samanaikaisesti toimet, joissa otetaan huomioon osallistujien terveyden ja hyvinvoinnin turvaaminen, tapahtuman häiriötön sujuminen ja mukavan tunnelman luominen. Tähän päästään muun muassa ajantasaistamalla määräyksiä, jotka koskevat tapahtumien turvatoimia ja yleistä järjestystä ja turvallisuutta, kertoo neuvotteleva virkamies Jouko Huhtamäki sisäministeriöstä.

Edellinen yleissopimus on vuodelta 1985. Uuden yleissopimuksen tavoitteena on parantaa katsojien turvallisuutta huomioimalla edellisen yleissopimuksen voimaantulon jälkeen saadut kokemukset ja hyvät käytänteet, joita urheilutilaisuuksien järjestämisestä ja turvallisuudesta on saatu. Tapahtumiin liittyvät eri sidosryhmät otetaan myös aiempaa laajemmin mukaan tavoitteen saavuttamiseksi. 

Lisäksi kokoontumislakia muutetaan siten, että yleissopimuksen tarkoittamien tilaisuuksien yhteydessä on huomioitava tietyt yleissopimuksen turvallisuus- ja pelastussuunnittelusäännökset. 

Lisätietoja:
neuvotteleva virkamies Jouko Huhtamäki, p. 0295 488 556, [email protected]